Maria Saarinen 2
Maria Saarinen fick priset Årets fiskebragd.
Landsbygdsnäringar

Årets fiskebragd till Maria Saarinen

Fiskeriaktivator Maria Saarinen från Skärgårdshavets fiskeriaktionsgrupp har tilldelats priset Årets fiskebragd.

Priset delas ut av Åbolands fiskarförbund och enligt prismotiveringen har Saarinen i många år aktivt arbetat för att lyfta fram yrkesfiskarnas situation för beslutsfattare och är inte rädd för att föra fram yrkesfiskets dåliga situation. Stora bidragande orsaker till de minskande fångsterna i Skärgårdshavet är sälar och skarvar.

På Åbolands fiskarförbunds 93:e årsmöte antog årsmötet en resolution, där man bland annat konstaterar att fisket är en av Åbolands äldsta näringsgrenar trots att utövandet under de senaste åren minskat drastiskt. Fisket som näringsgren har ändå enligt fiskarförbundet alla möjligheter, eftersom efterfrågan på den inhemska marknaden är stor.

Enligt ProFisks undersökning vill över 95 procent av finländarna äta fisk och 75 procent av de tillfrågade finländarna skulle vilja äta mer inhemsk fisk. Tyvärr är endast 18 procent av fisken vi äter idag inhemsk. 7 procent utgörs av yrkesfiskarnas fångster och 11 procent av odlad fisk. Det här innebär att över 80 procent av den fisk vi äter i Finland är importerad.

Stommen i fisket utgörs fortfarande av fiskarter som abborre, gös och sik. Också gamla fångstarter såsom braxen börjar på nytt dyka upp i fiskdiskarna.

Strömmingsbestånden är starka i Skärgårds- och Bottenhavet och en innovativ användning av strömming är den nya fiskmjölsfabriken i Kasnäs som startade 2016. Genom fiskfångsterna avlägsnar yrkesfisket årligen över 600 ton fosfor från Östersjön. Kemiska substanser i fisk från Östersjön har överlag minskat under hela 2000-talet.