Jordbruk

Spännande försök
är redan i full gång

Flera försök brittiska försök med genredigering är redan i startgroparna. På John Innes Center i Norwich utvecklas grödor med förstärkt motståndskraft mot klimatförändringar och sjukdomar.

Genredigeringen är en viktig teknik som kommer att spela en avgörande roll för att tackla de globala utmaningarna, säger instititionens ledare, professor Dale Sanders enligt regeringens pressmeddelande.

Vid forskningsinstitutet Rothamsted Research (RRI) har det första europeiska fältförsöket med Crispr-Cas-förändrat vete redan fått klartecken av jordbruksministeriet. Institutet ska ta fram en vetesort med extremt låg halt av aminosyran asparagin.

Asparagin omvandlas till cancerframkallande akrylamid, som bildas då mat upphettas till högre temperaturer vid bakning, fritering och rostning. Livsmedel med höga halter av akrylamid är exempelvis potatischips, pommes frites och rostat bröd.

Enligt RRI använder forskarna en blandning av den gamla GMO-gentekniken och den moderna gensaxen Crispr-Cas. I laboratoriet har forskarna stängt av syntetasgenen ToASN2, som svarar för asparagin.

Läs också: Britterna ska bli global ledare inom gentekniken