Dsc00427
När den här bilden togs i september i Lumparby höll Liz Mattsson på att troligen för sista gången som verksamhetsledare ställa i ordning för den åländska Skördefesten.
Jordbruk SLC

Skördefestens ledarprofil
tar plats i Ålands lagting

Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson gjorde ett kanonresultat i söndagens åländska lagtingsval. Med 299 personliga röster kom hon på nionde plats bland samtliga kandidater.

– En fantastisk prestation att som förstagångskandidat få ett så stort förtroende bland väljarna, kommenterar Ålands Producentförbunds vd Henry Lindström.

Liz Mattsson är den enda ÅPF-medlemmen som på eget mandat tar en av de 30 platserna i lagtinget, som fastställer Ålands budget och stiftar lagar inom ramen för landskapets självstyrelse.

Men också Jan Salmén kan som första suppleant för Åländsk Center känna sig ganska säker på att få sitta i lagtinget under de kommande fyra åren. Salmén är ordförande för Ålands Skogsvårdsförening och han har genom åren haft många förtroendeuppdrag både inom ÅPF och SLC.

När centern, som med sina 9 mandat blev lagtingets största parti, får uppdraget att bilda den nya landskapsregeringen får suppleanter ta plats i lagtinget i stället för de ledamöter som utses till ministrar.

”Koll på jordbruket” för framtidsprogram

Liz Mattsson, som befann sig i New York när LF i måndags ringde henne för en kommentar, säger att hon som en följd av valresultatet kommer att lämna sin nuvarande deltidstjänst som verksamhetsledare för Skördefesten.

Men hon påpekar att den superpopulära Skördefesten och föreningen bakom den med 600 medlemmar är alltför viktiga för att hon ska släppa dem ”helt och hållet”.

– Det finns goda krafter som kan ta över och det finns en plan för fortsättningen även om jag till 100 procent kommer att satsa på lagtingsarbetet.

Jordbrukets och hela landsbygdens utveckling blir den viktigaste frågan för henne under den kommande lagtingsperioden.

– En ny generation jordbrukare håller på att ta över och nu finns en jättebra chans för ett nytt jordbruksprogram. Då behövs någon som på riktigt har koll på jordbruket.