Bevattning 1
Jesper Blomsterlund vid stenkrossens 30.000 kvadratmeter stora täktsjö. Vattendjupet är 14 meter och den vita randen i berget ovanför vattenytan markerar hur mycket nivån har sjunkit efter bevattningsuttaget.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Snabba ryck när nedsprängd sjö räddade lök- och potatisodlingar

En bergtäktssjö hos Ålands största krossgrustillverkare blev räddningen för fem jordbrukare när deras bevattningsvatten i Gottbyfjärden tog slut i juli. Inom en vecka kopplade de in sig med pump och en två kilometer lång plastslang hos företaget Ab Rafael på en ås med det träffande namnet Svinryggen i Jomala.

En av de fem delägarna i Gottbys bevattningsbolag är Tord Johansson. Han säger att delägarna länge visste om att det fanns mycket vatten i den bergtäkt som uppstått när Ab Rafael sprängt ner berget för att producera krossgrus, asfalt och betong.

När sedan odlarnas eget bevattningsvatten denna extremt heta och torra sommar tog slut redan i juli handlade de snabbt.

– Vi frågade Lars-Erik Hagberg på Bila Ab hur snabbt han kunde leverera två kilometer plastslang. En vecka trodde han, men slangen kom redan efter tre dagar. Så när vi hade beställt slangen och började med grävnings- och andra arbeten en tisdag kunde vi redan följande tisdag ta vatten från täktsjön, säger Tord Johansson.

Slangen från bergstäkten drogs till Tords privata bevattningsdamm närmast stenkrossen, där han redan hade en pump och anslutande vattenledning till byns odlingsmarker. Grannen Robert Ekström ställde en av sina vattenpumpar vid bergstäkten.

Slangen kostade drygt 15.000 euro och för den har de blivit lovade 30 procent investeringsstöd av landskapsregeringen.

Bevattning 2
Tord Johansson har anledning att känna sig belåten med hur Gottbys bevattningsbolag lyckades ordna extra bevattning denna extremt varma sommar.

Ingen brådska med vattenpriset

Sedan juli har bevattningsbolagets fem delägare pumpat ca 30.000 kubikmeter vatten från täktsjön till sina odlingar.

Eftersom varken Gottbybönderna eller Rafaels vd Jesper Blomsterlund sysslar med knapphandel finns det ingen apparatur som mäter den exakta vattenförbrukningen. Det räcker med att de på bergväggen ser hur mycket vattennivån i den omkring 30.000 kvadratmeter stora konstgjorda insjön har skjunkit.

Nu handlar det om ungefär en meter alltså vilket motsvarar ett bevattningsuttag på ca 30.000 kubikmeter.

Enligt Jesper Blomsterlund ska priset diskuteras senare i höst när odlarna har bättre tid.

– Det blir ingen chock för dem. Vi kommer nog överens, lovar Jesper Blomsterlund.

– Hoppas det. Snällt av Jesper att hjälpa oss, kommenterar Tord Johansson.

Ömsesidig nytta

Jesper Blomsterlund tycker båda parterna vinner på samarbetet.

– För odlarna var det nödvändigt att få vatten i somras och jag själv har ingen användning för vattnet. Nästa år kommer täktsjöns vattenyta ändå att vara tillbaka på sin gamla nivå tack vare regn, smältvatten och de grundvattenkällor som också finns i berget.

Fast när Blomsterlund säger att han inte har användning för täktens vatten är det ändå en så kallad ”alternativ sanning” som termen numera lyder. Hans företag använder nämligen ibland täktsjöns vatten för att fukta torra grusvägar och också för att tvätta företagets betongbilar.

I sommar har Jesper dessutom med tankbil låtit köra bevattningsvatten till sin far Rolf Blomsterlunds äppelodling i Finström Torrbolstad.

Vattenledning också till Jespers kräftsjö

Som den businessman han är med nedärvda ”affärargener” ända ut i fingerspetsarna har Jesper förstås ändå ordnat så att också han själv kan få glädje av Gottbyböndernas bevattningsprojekt. Han bad dem nämligen att dra ledningen via en mindre grustäkt där han senare ska testa odling av kräftor.

Några nya täktsjöar som i framtiden kan ge bevattningsvatten kommer det däremot inte att bli på Rafaels gruskross. Enligt nuvarande bestämmelser får man nämligen inte längre spränga ner berg lägre än till grundvattennivån.

– Men hela grusskrossen omfattar 101 hektar, så med vår nuvarande sprängningstakt kan företaget ändå fortsätta 70 år till.