Notstod Nylund
Utbetalningen av EU:s produktionskopplade tjurbidrag för 2023, vars första rat betalas ut nu i februari, kommer att vara ungefär trettio procent mindre på såväl AB- som C-området. I Finlands CAP-plan är det inte möjligt att gå över de reserverade beloppen för ett visst år och därför kommer Jord- och skogsbruksministeriet sannolikt att göra beskärningar i stöden för 2023, säger SLC:s Mats Nylund. FOTO: SLC
Jordbruk

Nötproducenter får mindre i
produktionskopplat stöd för 2023

Utbetalningen av EU:s produktionskopplade tjurbidrag för 2023, vars första rat betalas ut nu i februari, kommer att vara ungefär trettio procent mindre på såväl AB- som C-området.

På grund av ett byte av programperiod (CAP) har det för 2022 och 2023 varit möjligt att söka tjurbidrag och kobidrag för vissa djur som hållits på gårdarna längre än vad som varit normal kutym. 11 månader ska djuren vara på gården för att få tjurbidrag och 2 månader är djurhållningsperioden.

Många nötproducenter har gjort det här, vilket i sin tur lett till att de reserverade beloppen för det aktuella året i Finlands CAP-plan inte räcker till.

Den utlovade utbetalningen ska ske i februari. Förra veckan framkom att den kommer att vara märkbart mindre.

SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund är bekymrad.

– Producenterna har handlat i god tro. Myndigheterna meddelade att man kan få produktionskopplat för både 2022 och 2023 och har agerat enligt den informationen. Vi upplever det som ytterst oskäligt om producenterna nu får en lägre ersättning än vad som planerats, säger han.

Finlands gällande CAP-plan är restriktiv

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback förklarar vidare.

– Finlands CAP-plan är restriktiv när det gäller detta och det är inte möjligt att gå över de reserverade beloppen för ett visst år och därför kommer Jord- och skogsbruksministeriet troligtvis att göra beskärningar i stöden för 2023. Det utlovade miljonbeloppet kommer ändå att betalas ut, säger Jonas Laxåback.

Problemet gäller i huvudsak Fastlandsfinland. Det gäller också enbart stödåret 2023 och torde inte kunna uppstå på nytt.

I praktiken torde det här innebära en beskärning på trettio procent EU:s produktionskopplade tjurbidrag för 2023 och en beskärning av kobidraget.

– De här beskärningarna som nu sker kommer i ett olyckligt skede för lönsamheten inom nötsektorn har varit svag en längre tid, avslutar Laxåback.