Marknad Livet på landet

Slow Food-festivalen i Fiskars öppen för matproducenter från hela Nyland och Egentliga Finland

Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången, 6-7.10. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

Arrangören, den ideella föreningen Slow Food Västnyland är noggrann med att de livsmedel som säljs på festivalen är förädlade i området Nyland eller Egentliga Finland och/eller att råvaran är producerad i området. Undantag för försäljning av annat än livsmedel kan göras för direkt relaterade produkter så som exempelvis fårskinn och linoljesåpa. Produkterna som säljs skall vara producerade eller odlade av utställaren.

Årets tema är ”Våga fråga” om matens ursprung. Under festivalen kommer också all onödig användning av plast att uppmärksammas på många olika sätt för både besökare och utställare. Slow Food uppmanar alla utställare att ersätta plast med miljövänliga material. Besökarna får gärna ha egna korgar och kassar med sig. Varutransport till bilar och bussar kommer att ordnas. Bussturer till festivalen arrangeras bl.a. av marthorna.

Som festivalområde fungerar Gamla sädesmagasinet och utställningssalarna i Kopparsmedjan (Vita och Svarta salen), samt Verkstadsgården som ligger mellan dessa byggnader. Köttproducenter, fårfarmare och bagerier placeras i Gamla sädesmagasinet, fiskare och grönsaksodlare ute på Verkstadsgården. I Svarta salen placeras restauranger, bryggerier, kaféer och cateringföretag.

Program på Festivalen

Det blir debatter, workshoppar, barnprogram, matlagning i provkök inne i Kopparsmedjan och på grill ute vid Samlingslokalen, smakprov och kringaktiviteter. En nyhet för i år är olika workshoppar och tastings dit biljetter kan köpas i förväg på tiketti.fi redan nu.

I Samlingslokalen ordnas digert program med mataktörer från hela Norden. En finskspråkig paneldebatt arrangeras på lördag och en svenskspråkig på söndag.

SLC och projekt EkoNu är också på plats under festivalen. Lokala producenter, Reko-grundaren Thomas Snellman och ekorådgivare Micaela Ström m.fl. kan svara på frågor om t.ex. Reko, ekologisk produktion och ursprungsmärkning. ”Matinspiratören” Julien Huéber från projekt EkoNu tillagar och ger smakprov på läckra och ekologiska maträtter av lokala råvaror.

På programmet finns redan en Speed Baking surdegsverkstad med Eliisa Juusela, en bärworkshop med Juris Tremanis och en kock från Slow Food Riga. Ambassadören för offentlig gastronomi Johan Andersson från Jämtland deltar i flera program. Yrkesfiskaren och författaren Janne Rautio från Åboland för fram skräpfisk och Teresa Välimäki och Ari Ruohom med flera kockar deltar med matlagningsdemonstrationer.

Marthorna kommer att smyglansera sitt nya bär- och fruktmagasin, som delas ut gratis på festivalen, liksom Slow Food Västnylands nya närmatsguide.