Kottpris
HKScan kom nyligen ut med information till sina köttlevererande producenter om prissänkningar på broiler och nöt. Priset på broiler och ko sänks med 5 cent per kilo. På ung nöt sänks priset med 10 cent per kilo.
Jordbruk SLC

SLC:s styrelse kritiserar
prissänkningar på kött

SLC:s styrelse ställer sig kritisk till köttförädlingsföretaget HKScans beslut att sänka producentpriset för nöt och broiler.

– Regeringens utredningsman Reijo Karhinens rapport om jordbrukets lönsamhet som publicerades i början av februari visar att vi måste få ut ett högre marknadspris för alla jordbruksprodukter om jordbruket i Finland ska överleva. Det är verkligen inte jordbrukarnas producentpriser som är orsak till HKScans ekonomiskt trängda situation, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. Karhinens rapport fastslår att alla led i livsmedelskedjan måste göra sitt för att jordbruksproduktionen i Finland ska tryggas.

HKScan kom nyligen ut med information till sina köttlevererande producenter om prissänkningar på broiler och nöt. Priset på broiler och ko sänks med 5 cent per kilo. På ung nöt sänks priset med 10 cent per kilo.

HKScan motiverar sänkningarna med sin strävan att höja konkurrenskraften genom att spara in 10 miljoner euro årligen. Koncernen lovar att åter förstärka, det vill säga höja priserna, när ekonomin gör det möjligt.

Också S-gruppen får kritik

SLC:s styrelse kritiserar även S-kedjans billighetskampanj, som rimmar mycket illa med det faktum att många producenter står inför en utmanande situation efter fjolårets torra sommar med efterföljande brist på grovfoder för husdjuren och därmed ökade foderkostnader.

– Trots att vi vet att det bland annat på grund av torkan kommer att krävas prishöjningar meddelade S-gruppen i början av februari, att man fortsätter att utöka sin billighetskampanj med prissänkningar på bland annat köttfärs och broiler. Är det jordbrukarna som får räkningen för den kampanjen nu? frågar SLC:s styrelsemedlem Tomas Långgård.

Han undrar hur det kommer sig att S-kedjans billighetsprodukter är förädlade av den råvara som HKScan sänker producentpriset för.

Världens bästa mat kan inte produceras till Europas lägsta producentpriser påpekar SLC:s styrelse. Hållbara produktionsmetoder måste vara ekonomiskt hållbara för alla parter – även för producenten.

– I ett läge där det bland konsumenterna finns ett allt större intresse för finländska råvaror samt ansvarsfulla och hållbara produktionsmetoder är det dags för alla livsmedelskedjans parter att vända matens värdediskussion på rätt köl, säger ordförande Mats Nylund.