Jordbruk EU

EU höjer taket för
nationella krisstöd

EU-kommissionen har höjt taket för de nationella småstöden till producenter. Det innebär att medlemsländerna kan stöda enskilda gårdar med upp till 25.000 euro under en treårsperiod utan särskilt tillstånd från Bryssel.

Det handlar om EU:s så kallade de minimis-stöd, som ger medlemsländerna ett större manöverutrymme för att bevilja nationella stöd utan att snedvrida marknaden. Därmed är det till exempel möjligt att förbättra gårdarnas likviditet under kortfristiga kriser.

Medlemsländerna får bevilja de nationella småstöden utan att på förhand ansöka om kommissionens tillstånd. Det minskar byråkratin, både i det enskilda medlemslandet och i Bryssel. Förutsättningen är att den övre stödgränsen inte överskrids.

Sedan 2013 har den övre gränsen höjts från 7.500 euro till 15.000 euro för en treårsperiod. Nu höjer kommissionen stödet till maximalt 25.000 euro per gård och treårsperiod.

Kommissionens förslag återspeglar stödformens värde i kristider. Ett höjt stödbelopp ger de nationella myndigheterna större flexibilitet att agera snabbare och mer effektivt i utsatta lägen, framhåller agrarkommissionär Phil Hogan.

I vissa fall stiger stödtaket med 66 procent. Hogan understryker att reglerna kommer att gälla parallellt med de nuvarande reglerna om anmälda statliga stöd, som medlemsländerna också i fortsättningen kan tillämpa.

Det högsta tillåtna stödbeloppet höjs från 15.000 euro till 20.000 euro per gård under en treårsperiod. För att undvika snedvriden konkurrens, har alla medlemsländer ett högsta belopp som inte får överskridas.

Förutsätter ett centralregister

Det nationella taket fastställs till 1,25 procent av landets årliga jordbruksproduktion under samma treårsperiod, en ökning från 1,0 procent i dag. Därmed ökar det nationella taket i praktiken med 25 procent, förklarar kommissionen.

Om ett land använder mindre än hälften av sitt totala nationella anslag för en specifik sektor inom jordbruket, kan ifrågavarande land ytterligare höja stödet till 25.000 euro per företag och det nationella taket till 1,5 procent av den årliga produktionen.

Det motsvarar en ökning med 66 procent av taket per producent och en ökning på 50 procent av det nationella taket. Länder som väljer det högsta taket måste inrätta ett centralt, nationellt register.

Flera medlemsländer har redan i dag sådana register, vilket ger dem möjlighet att genast tillämpa de höga taken. Reglerna träder i kraft från och med den 14 mars och kan tillämpas retroaktivt för stöd som uppfyller samtliga krav.

Initiativet till en höjning av de minimis-stöden kommer från Tyskland. De tyska delstaterna begärde ursprungligen att stöden borde höjas till 30.000 euro. Kommissionen anser att 25.000 euro borde räcka.