Img 7990
Det börjar med råvaran. Matens säkerhet måste garanteras genom alla steg i livsmedelskedjan, framhåller SLC. FOTO: Micke Godtfredsen
Jordbruk SLC

SLC på internationell
livsmedelssäkerhetsdag:
Finland föregångare
på säkra livsmedel

Kunskap, samarbete och ansvarstagande gör den inhemska livsmedelskedjan säker. Om detta påminner SLC med anledning av den internationella dagen för säkra livsmedel, som firas i dag, fredag.

Matens säkerhet måste garanteras genom alla steg i livsmedelskedjan så att konsumenterna har tillgång till säker mat från jord till bord. Tack vare både producenternas och förädlarnas egenkontroller och genom myndigheternas kontrollsystem är den finländska maten i toppklass., framhåller SLC. Finland är en av världens främsta föregångare när det gäller livsmedelssäkerhet. 

– Arbetet för att finländarna ska kunna äta säker mat startar redan på gården och vid åkerkanten. Att vi i Finland har världens mest utbildade jordbrukare innebär att vi redan på gårdarna kan sätta ribban högt. Finland är en förebild när det gäller livsmedelssäkerhet och här kan vi bidra med kunskapsexport både inom EU och globalt, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

De finländska matproducenterna garanterar råvarornas säkerhet genom att se till att djuren och växterna hålls friska. Genom bland annat god djurhälsa, noggrann hygien och rengöring av djurstall och produktionsbyggnader bidrar producenterna till att förhindra sjukdomar i livsmedelskedjan.

Finland och de nordiska grannländerna, Island, Norge och Sverige hör till de länder som har minst salmonellafall i världen. Finland och Sverige är dessutom de enda EU-länderna som av EU-kommissionen har beviljats salmonellafri status vid EU-inträdet. Det betyder nolltolerans mot salmonella.

–  Finland och Sverige hör även till de EU-länder som använder minst antibiotika inom djurhållningen även globalt sett. En ansvarsfull användning av antibiotika innebär att djur medicineras bara då det är veterinärmedicinskt berättigat eller nödvändigt med tanke på djurets hälsa – aldrig rutinmässigt eller i förebyggande syfte, säger Nylund.

Det långsiktiga förebyggande arbetet mellan finländska producenter, fodertillverkare, livsmedelsindustrin och myndigheter har gett många goda resultat. Utgångspunkten är att förhindra att sjukdomar överhuvudtaget kommer in i livsmedelskedjan.

Den internationella dagen för säkra livsmedel, World Food Safety Day, firas första gången fredagen den 7 juni i år för att uppmärksamma, hantera och förebygga risker som kan uppstå i livsmedelskedjan. Dagen är instiftad av FN.

Mer information om Världens livsmedelssäkerhetsdag, World Food Safety Day, 7 juni: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1175473/

Finländsk matfakta på Naturresursinstitutet Lukes webbsida Matfakta: www.luke.fi/ruokafakta/sv/framsida