1 Img 6439
Sparrispaj.
Livet på landet

Njut av försommarens primörer

Sparrispaj

1 pkt färdig bladdeg

400 gr sparris

2,5 dl vispgrädde

3 ägg

2-3 tomater

2,5 dl riven lagrad ost

1 dl finhackad persilja

1 vitlöksklyfta

salt, peppar

Bred ut bladdegen i en smord form och förgrädda i ca 10 minuter i 180 grader. Bryt av stjälken på sparrisen och koka i ca 10 minuter. Blanda ägg, grädde, ost, vitlök, finhackad persilja, salt och peppar. Skiva tomaterna och bred ut på den halvgräddade pajbottnen. Häll över ost-gräddblandningen och lägg sedan sparrisbitarna på. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader. Servera med grönsallad och bröd.

1 Img 6373
Kotlett med champinjoner och gröna bönor.
Kotlett med champinjoner och gröna bönor (4 pers)

4 kalv- eller griskotletter

200 gr champinjoner/kantareller

150 gr gröna bönor

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 dl grädde

0,5 dl vitt vin

2 msk kalvfond

salt, peppar

persilja

Ta fram köttet och låt stå framme en stund. Salta och peppra köttet. Skiva champinjonerna i tunna skivor, ansa bönorna och skär i 2 cm långa bitar. Koka bönorna i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med champinjonerna. Tillsätt vitt vin och låt koka en stund. Tillsätt sedan grädde och bönor, persilja och låt koka ihop några minuter. Stek/grilla köttet och servera med såsen och nypotatis.

1 Img 6461
Vit sparris på traditionellt sätt.
Vit sparris på traditionellt sätt (4 pers)

600 gr vit sparris

300 gr kokt eller lufttorkad skinka

4 ägg

600 gr nypotatis

150 gr smör, skirat – koka i ca 10 minuter och avlägsna proteinerna i botten.

persilja

Bryt av den hårda underdelen av sparrisen, skala sparrisen med en potatisskalare och koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Koka nypotatis och ägg. Skira smöret och tillsätt persilja och lite flingsalt och servera med skinka, kokta ägg och nypotatis.

1 Img 3228
Panerade gösfiléer med primörer.
Panerade gösfiléer med primörer

600 gr gösfilé

salt, peppar

2 ägg för panering

1,5 dl mandelmjöl eller pankoströbröd

stekta primörer

4 selleristjälkar

1 tidig lök med stjälken kvar

1 zucchini

10 körsbärstomater

persilja

Vispa äggen, doppa fiskbitarna i och panera i ströbrödet/mandelmjölet. Stek fisken i smör några minuter på varje sida och servera med grönsakerna och kokt nypotatis. Skär sellerin och zucchinin i små bitar och stek tillsammans med finhackad lök i olja några minuter. Tillsätt tomater och salt, peppar och persilja.