Sparrispaj
1 pkt färdig bladdeg
400 gr sparris
2,5 dl vispgrädde
3 ägg
2-3 tomater
2,5 dl riven lagrad ost
1 dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Bred ut bladdegen i en smord form och förgrädda i ca 10 minuter i 180 grader. Bryt av stjälken på sparrisen och koka i ca 10 minuter. Blanda ägg, grädde, ost, vitlök, finhackad persilja, salt och peppar. Skiva tomaterna och bred ut på den halvgräddade pajbottnen. Häll över ost-gräddblandningen och lägg sedan sparrisbitarna på. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 180 grader. Servera med grönsallad och bröd.
Kotlett med champinjoner och gröna bönor (4 pers)
4 kalv- eller griskotletter
200 gr champinjoner/kantareller
150 gr gröna bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
2 msk kalvfond
salt, peppar
persilja
Ta fram köttet och låt stå framme en stund. Salta och peppra köttet. Skiva champinjonerna i tunna skivor, ansa bönorna och skär i 2 cm långa bitar. Koka bönorna i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med champinjonerna. Tillsätt vitt vin och låt koka en stund. Tillsätt sedan grädde och bönor, persilja och låt koka ihop några minuter. Stek/grilla köttet och servera med såsen och nypotatis.
Vit sparris på traditionellt sätt (4 pers)
600 gr vit sparris
300 gr kokt eller lufttorkad skinka
4 ägg
600 gr nypotatis
150 gr smör, skirat – koka i ca 10 minuter och avlägsna proteinerna i botten.
persilja
Bryt av den hårda underdelen av sparrisen, skala sparrisen med en potatisskalare och koka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Koka nypotatis och ägg. Skira smöret och tillsätt persilja och lite flingsalt och servera med skinka, kokta ägg och nypotatis.
Panerade gösfiléer med primörer
600 gr gösfilé
salt, peppar
2 ägg för panering
1,5 dl mandelmjöl eller pankoströbröd
stekta primörer
4 selleristjälkar
1 tidig lök med stjälken kvar
1 zucchini
10 körsbärstomater
persilja
Vispa äggen, doppa fiskbitarna i och panera i ströbrödet/mandelmjölet. Stek fisken i smör några minuter på varje sida och servera med grönsakerna och kokt nypotatis. Skär sellerin och zucchinin i små bitar och stek tillsammans med finhackad lök i olja några minuter. Tillsätt tomater och salt, peppar och persilja.