SLC

SLC och MTK lanserar jordbrukets klimatvägkarta 15.7

Producentorganisationerna lanserar jordbrukets klimatvägkarta onsdagen den 15 juli. Klimatvägkartan blir ett av producentorganisationernas verktyg i klimatarbetet.

Forskningsprofessor Heikki Lehtonen från Naturresursinstitutet Luke har förverkligat klimatvägkartan och redogör den 15 juli för centrala slutsatser, åtgärder och rekommendationer. Som expertkommentatorer fungerar miljöministeriets kanslichef Juhani Damski och direktör Karina Jutila från forskarkollektivet e2 Tutkimus.

SLC:s ordförande Mats Nylund är hoppfull inför lanseringen och påminner om att det är resultatet av klimatarbetet som är det viktiga.

- Jordbrukarkåren lever i och med naturen och klimatet varje dag och året om. För oss är det resultatet av klimatarbetet som räknas - inte tomma och vilseledande symbolhandlingar som att uppmana folk att sluta äta kött eller att sluta avverka skog.

Klimatvägkartan listar kostnadseffektiva klimatåtgärder.

- För att kunna vidta åtgärder som på riktigt har effekt och är kostnadseffektiva har vi låtit den bästa vetenskapliga expertisen vi har i landet utarbeta jordbrukets klimatvägkarta. Nu förväntar vi oss att samhället ställer upp med de resurser som behövs för att vi jordbrukare ska kunna fortsätta utföra vårt livsviktiga arbete. Vi ska fortsätta att producera högklassig, säker och smaklig mat åt finländarna på ett klimatsmart sätt, säger Nylund.