Ekollon 1 Webben
Miranda, Ida, Anton och Oliver från Borgbyskolan i Sibbo planterade ekollon i rekordtakt.
Skogsbruk Tema

Skogskunniga skolelever
planterade tusentals ekollon

Under en förmiddag lyckades Borgbyskolans femte och sjätte klass plantera omkring 7.000 ekollon från Visingsö, Ekenäs och Träskända. Arbetet belönades med en slant till klasskassan och samtidigt fick barnen en säregen biologilektion.

I Borgbyskolan i Sibbo drar man sig inte för annorlunda lektioner. Eleverna i femman och sexan har redan tidigare fått vara med och plantera träd, och den här gången gav de sig på tusentals ekollon.

Ord som proveniens, det geografiska område som fröet hämtats från, blev samtidigt bekant eftersom ekollonen härstammade från Visingsö, Ekenäs och Träskända.

Idén med ekollon fick Gunilla Holmberg för några år sedan under ett studiebesök till Visingsö i Sverige. Holmberg äger Massbybacka plantskola, där barnen planterade ekollonen.

– På Visingsö inleddes ekplanteringen på 1830-talet för flottans behov av timmer, berättar Holmberg. När ekarna var färdiga att avverkas hade flottans fartyg sedan länge byggts av annat material.

Tillstånd och stambrev

Ekskogen står kvar och är i dag Sveriges rakaste ekskog. Holmberg ringde upp skogsstyrelsen på Visingsö och fick tillstånd att plocka ekollon. Dessutom fick hon stambrev på ekollonen.

– Det samma gjorde jag i Ekenäs och Träskända. Det var ett bra i år för ekollon i fjol, och det största problemet visade sig vara vinterlagringen och ett alltför litet kyllager.

I papperspåsar möglar ekollonen lätt och måste därför tvättas och sorteras. För en person hade arbetet tagit lång tid, men med 25 effektiva elever som hjälp gick det undan. Klassen fick uppdraget via Sibbo 4H:s verksamhetsledare Anki Nyberg som tidigare samarbetat med eleverna.

– Gunilla frågade först om 4H kunde tänkas vara intresserade, men jag föreslog den här klassen för jag vet hur duktiga de är, sade Nyberg. Dessutom passade det bra som biologilektion.

Barnen sorterade och planterade allt efter, och de planterade ekollonen färgmärktes enligt ursprung. Alla fick dessutom ta hem en nyplanterad ek.

– Plantering är givande eftersom det är så konkret, man ser resultatet snabbt, säger Nyberg. Dessutom tar jag varje chans jag får att presentera skogen för barnen. Att det i dag finns barn som aldrig varit ute i skogen är för mig en omöjlig ekvation.

Ekollon 5 Webben
Gunilla Holmberg från Massbybacka plantskola har plockat ekollonen själv. Efter vinterlagringen måste de sorteras.