Flygekorrar
En färsk undersökning visar att milda vintrar delvis förklarar varför flygekorre förekommer mest i Sydvästra Finland och i Österbotten. På bilden den reviderade prognoskartan över flygekorrarnas förekomst. GRAFIK: Helsingfors universitet
Skogsbruk Tema

Uppdaterad karta över flygekorrarnas förekomst

Prognoskartan över flygekorrarnas förekomst har uppdaterats av forskare vid universiteten i Helsingfors och Åbo. Basen utgörs av den år 2003-2005 gjorda nationella flygekorrkartläggningen, som uppdaterats med hjälp av skogsavverkningsdata.

Det är fri tillgång till den nya kartan, som har cellstorleken 250 gånger 250 meter. Kartan täcker hela södra och mellersta Finland upp till Kajana. Kartan och forskningsrapporten hittas på: https://doi.org/10.1016/j.biocon.2018.12.008.

Vintertemperaturerna påverkar flygekorrförekomsten, men forskarna känner inte till de bakomliggande mekanismerna. På basen av tidigare forskning vet man att flygekorren trivs i skog som ligger bredvid åkermark.

Jordbruket i Finland är koncentrerat till kusten delvis just på grund av det fördelaktigare klimatet. Klimatet påverkar skogarnas struktur och träden både vid åkerkanterna och i djup skog. Därmed spelar den sannolikt en roll i förekomsten av för flygekorrarna lämplig näring och boplatser.

– Det är möjligt att tillgången på mat begränsar förekomsten där var kölden mest ökar djurens energibehov. Det kan alltså hända att arten därför klarar sig bättre i ekonomiskogar på områden med mildare klimat än i ekonomiskogar i Norra och Östra Finland, funderar forskare Maarit Jokinen i ett pressutskick.

Skyddet av flygekorren förverkligas idag genom att inte avverka kända boplatser. Detta sätt har visat sig vara ineffektivt, eftersom endast en liten del av artens boplatser är kända. På grund av avverkningarna kan livsmiljöerna också försvagas så de blir obeboeliga för flygekorren, även om själva boplatsen sparas.

Den nu publicerade forskningen hjälper att hitta boplatserna men visar också att landskaps- och områdesvisa faktorer är viktiga för flygekorren.

– Att spara de funna boplatserna är inte en tillräcklig skyddsmetod. Mängden födo- och hålträd borde ökas i alla ekonomiskogar på områden där flygekorren bor. Skyddsåtgärder behövs också i Västra Finland, eftersom artens förekomst minskat kraftigt även där, säger Jokinen.