Img 8950
Livet på landet

Skördefesten bara fortsätter!

Kalvdans med saskatoongelé

0,5 liter råmjölk

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

 0,5 tsk kardemumma

1 msk kanel att strö över

Smörj portionsformar och smaksätt råmjölken, strö över kanel och grädda i ugn på 150 grader i ca 15 minuter eller tills den tagit ihop.

Saskatoongelé

2 liter saskatoonbär/svarta vinbär

1 dl socker

4-6 gelatinblad, (1,5 blad/1 dl saft)

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

Koka bären med kryddorna i ca 15 minuter och sila av saften. Tillsätt socker. Blötlägg gelatinbladen i vatten och krama ur vattnet. Blanda i saften, koka upp och låt svalna. Servera med kalvdans och vispgrädde.

Img 9142

Kåldolmar med lammfärs, quinoa och trattkantareller (4 pers)

500 gr lammfärs (vanlig blandfärs)

2 ägg

2 dl inhemsk quinoa

4 dl vatten

grönsaksbuljong

4 liter trattkantarell (el. annan skogssvamp)

1,2 kg spetskål (vanlig kål)

2 lökar

4 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

2 dl grädde

2 msk sirap

2 msk smält smör

2 tsk rosmarin

1 msk maizena

1 msk kycklingfond

persilja

Koka kvinoa i grönsaksbuljong enligt given koktid. Stek svamparna i olja med lök, vitlök, rosmarin och salt, peppar i ca 5 minuter. Sätt hälften åt sidan för fyllningen för kåldolmarna. Häll på 1 dl vitt vin på svamparna i stekpannan, kycklingfond och grädde, låt koka upp och red av med maizena. Smaka av och strö över persilja. Fräs lammfärs några minuter och blanda med de resterande svamparna, quinoa och ägg till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar.

Skär bort undre delen, ca 1 cm av rotstocken av kålen. Ta försiktigt av bladen och sätt i kokande lättsaltat vatten några minuter för varje blad. Låt svalna och skär ur den grövsta stjälkbiten. Smörj en ugnsfast form. Sätt ca 2 msk i varje blad, rulla ihop och lägg i formen. Smält smör och blanda i sirap och 1 dl vitvin, häll över dolmarna. Grädda i ca 200 grader i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis, svampsås och rårörda lingon. Blir det fyllningsmassa över kan man fylla paprikor och strö över ost och grädda i samma ugn som dolmarna.

Img 9165

Fyllda paprikor

Skär paprikorna i 2 delar och ta bort fröna. Fyll paprikorna med resterande massa från receptet ovan och strö över riven ost och grädda i ugn 180 grader i ca 45 min.

Img 9220

Svartvinbärstårta med vit chokladkräm

Botten

150 g smör

1 msk vaniljsocker

3 dl havregryn 

1,5 dl vetemjöl 

1 tsk bakpulver  

1 tsk kardemumma

2 tsk kanel

Vispa smör och socker poröst. Blanda havregryn, vetemjöl, salt, bakpulver, kryddor och häll i smeten. Blanda till en deg. Låt vila 30 minuter i kylskåp. Smörj en rund form med avtagbar kant, tryck ut degen i formen och grädda i 180 grader i ca 15 minuter.

Chokladkräm

300 gr vit choklad

1,5 dl vispgrädde

250 gr färskost

Koka upp grädden och smält chokladen i den. Låt svalna och rör i färskosten. Häll över den kylskåpskalla gräddade bottnen och ställ kallt, bäst i frysen 1-2 timmar.

Svartvinbärsgelé

4 dl oblandad saft 

8 gelatinblad 

1 dl socker om saften är osockrad 

3 dl svartvinbär (frysta)

Blötlägg gelatinbladen i vatten och krama ur dem. Koka upp saften och lägg gelatinbladen i den kokande saften, rör om och låt svalna. När gelen svalnat, häll den över chokladkrämen och ställ kallt en timme. Dekorera med bären (går bra med frysta) och myntablad före den riktigt stelnat. Ställ kallt någon timme före servering.

Img 9179

Äppelpaj med mandelmassa

3-4 äppel

1 msk smör

2 msk kanel

1 msk socker

Smält smör, socker och kanel i mikron och häll över de skalade äppelskivorna i formen.


200 gr riven mandelmassa

2 dl havregryn

50 gr smör

Blanda ihop ingredienserna och strö över äpplena. Grädda i 200 grader 25 minuter.