Skatteutskottet Dec23 Sp
SLC:s skattepolitiska utskott träffades i Helsingfors förra veckans fredag. Fr.v. Runa-Britt Willberg, Jonas Laxåback, Lars-Johan Mattson, Holger Falck, ordförande Matias Ålgars, Magnus Grönholm och Mats Nylund. Falck och Nylund är sakkunniga medan Laxåback är sekreterare, resten är utskottsmedlemmar.
SLC

Skattepolitiska utskottet
välkomnar små men
betydelsefulla
skatteförändringar

SLC:s skattepolitiska utskott träffades senaste veckas fredag. Den nya skatteklassen för markbotten var på agendan, men också förhöjningen av utjämningsreserveringen samt en del övriga skattefrågor.

Den nya skatteklassen för markbotten är snart här och ska sammanlagt hämta in 108 miljoner euro till statskassan. Jord- och skogsbruket berörs ändå rätt så lite och därifrån kommer det enbart 0,9 miljoner euro.

Utskottet ansåg att kommunala beslutsfattare borde se till att dessa intäkter går tillbaka till landsbygden genom högre anslag till de enskilda vägarna.

Gällande el- och gödselstödet som utbetalades så påminner utskottet jordbrukarna att också bokförarna noteras om detta.

Utskottet ansåg att förhöjningen av utjämningsreserveringen från 13.000 till 25.000 euro är välkommen, men att det skulle kunna vara en procentuell andel i stället för en summa.

Regeringens löfte om en förhöjning av skogsavdraget från 60 procent till 75 procent vill skattepolitiska utskottet se förverkligas så snabbt som möjligt.

Överlåtelseskatten på fastigheter sänks från 4 till 3 procent. På bostads- eller fastighetsaktier sjunker den från 2 till 1,5 procent. Överlåtelseskatten på övriga värdepapper sjunker från 1,6 till 1,5 procent. Det här träder i kraft retroaktivt från den 12 oktober. En positiv utveckling enligt utskottet.

Flera positiva förändringar

Matias Ålgars är ordförande för SLC:s skattepolitiska utskott.

– Trots att de är relativt små, så är det positivt med de förändringar som kommit och är på kommande, till exempel utjämningsreserveringen och skogsavdraget. Det tidigare maxtaket för utjämningsreserveringar har länge varit oförändrat. Nu är det på sin plats med en justering när gårdarna blir större och kostnaderna för investeringar ökar. Det är också bra att företagaravdraget kan bibehållas.

Avslutningsvis påminner Ålgars om att SLC:s medlemmar gärna får vara i kontakt.

– Det är verkligt bra att medlemmarna är i kontakt med förbunden när de upplever att det finns skattefrågor som skulle behöva rättas till eller förbättras. Det är därför förbunden finns och det ger också en bra grund för vårt arbete i skattepolitiska utskottet, säger han.