Jordbruk SLC

Inget penninglöfte för
åländska växtodlare

Ålands trädgårdshall, potatisodlarföreningen och Ålands producentförbund har i en samordnad protestaktion skrivit tre brev till landskapsregeringen med kravet att också växtodlingen ska få stöd för jordbrukets kraftiga kostnadsstegringar efter Rysslands krig mot Ukraina.

Bakgrunden är landskapsregeringens beslut nyligen att bevilja 500.000 euro som krisstöd åt åländska mjölkbönder och Ålandsmejeriet för att säkra den lokala mjölkförädlingens framtid.

ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson protesterade direkt när beslutet blev känt och förutsatte att också växtodlarna skulle få motsvarande extrastöd. Förbundets vd Sue Holmström berättar att styrelsens beslut om protestbrevet fattades redan före ÅPF:s förra veckans höstmöte där det blev het debatt om det riktade mjölkstödet.

Landskapsagronom Sölve Högman konstaterade direkt efter mötet att det inte finns i årets budget för ytterligare krisstöd och nästa år budget behandlas som bäst i lagtinget.

Blivande lantrådet Catrin Sjögren, var nya landskapsregering tillträder nästa vecka, säger till LF att hon i dagsläget inte kan ge något klart besked om växtodlarnas möjligheter att få stöd för de ökade kostnaderna.