Klubbars1
Företagaren Hasse Herler föreläste om bekämpning av skadedjur på Österbottens Husdjursklubbs årsmöte. Det finns en drös olika skadedjur men alla går att bekämpa med rätt metoder, sa han.
Jordbruk

Skadedjur på agendan när
Husdjursklubben höll årsmöte

Håll tätt, rent och städa undan mat. Så hålls skadedjur borta från mjölkanläggningar. De tipsen gav skadedjursbekämparen Hasse Herler när Österbottens Husdjursklubb höll årsmöte i Jakobstad.

Fåglar, möss, råttor och flugor är några exempel på skadedjur som ökar smittorisken på husdjursgårdar. Men att hålla dem borta från anläggningarna är inte det lättaste. Det intygade flera mjölkproducenter som deltog i Österbottens Husdjursklubbs årsmöte på Optima i Jakobstad den 16 april.

– På våren kommer det in en massa små flugor i vår mjölkanläggning från en pälsfarm i närheten. De biter inte men lämnar avföring. Hur ska vi få bort dem?

Det var en av många frågor som skadedjursbekämparen och företagaren Hasse Herler fick besvara när han höll en föreläsning på mötet. Enligt honom går det att förebygga i stort sett alla problem. Också småflugor.

– En metod är att spruta ett gift på väggarna som flugorna får på sig. Först ska ytorna tvättas och därefter behandlar man väggarna igen med tryckspruta efter några månader. Det fordrar regelbunden behandling, förklarar Herler.

Gällande gnagare som möss och råttor gäller det enligt Herler att hålla tätt, vilket inte är det lättaste om skadedjuren tagit sig under spalten. En metod är att söka efter hål eller sprickor där de kan ta sig igenom och åtgärda dem. Utöver det finns en rad olika lösningar om de tagit sig in i anläggningen.

– Det finns lådor med gift som kan placeras ut samt också en pasta som kan läggas i hål eller där de rör sig. När de får pastan på pälsen sprider de det till de övriga. Det här är bara några tips, säger Herler.

Drakar och kanoner

Fåglar skapar också huvudbry på en del gårdar. Här rekommenderar Herler bland annat drakar som bör flyttas med jämna mellanrum för att fåglarna inte ska vänja sig. Utöver det finns också laser och ljudkanoner.

– Har de redan tagit sig in i anläggningen kan man dra vajrar över balkarna i taket där de sitter. Det kan också fungera med galler.

Herler betonar att varje fall är unikt och att problemen måste utvärderas på plats. Herler gör besök på gårdar som upplever problem med skadedjur.

– Problemen varierar men jag kan komma ut och göra en undersökning av de problem som gården upplever. Det går att åtgärda egentligen alla problem med skadedjur, säger han.

På årsmötet presenterades också olika tävlingsresultat för 2018. Förra året fick Svenska Österbotten tio nya 100-tonnare, det vill säga kor som mjölkat hundra ton mjölk. Producenterna som fick pris var Boris Fagerholm, Lars Rodars, Håkan och Karin Mattjus, Mikael och Anne-Maj Österberg, Dick Kainberg, Markus Gäddnäs och Ranckens Ranch med tre nya 100-tonnare.

Svenska Österbottens husdjursklubb hade i fjol 208 medlemmar.

Klubbars4
Den 16 april höll Österbottens Husdjursklubb årsmöte i Jakobstad.