Dsc 1359
Försäljaren Stig Nygård och kunden Casper Kvist, ung jordbrukare från Västerhankmo, vid den nya jordkombivagnen Camion Combi 100 som är en nyhet på jordbruksmaskinsmarknaden 2019.
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Camion HD 100-combivagn
nyhet i Kurikan Hyväkones
sortiment

En stabil och kraftig jordvagn med förhöjningskassett. Så kan produktnyheten Camion Combi HD100 beskrivas i korthet enligt försäljaren Stig Nygård på BT Agro och Hyvä Kone.

Våren är i antågande och med den också BT Agros och Eklunds Traktorservices traditionella utställning på affärsområdet i Vikby, Korsholm.

Den 12-13 april var ett hundratal jordbruksmaskiner utställda till betraktande på affärens gårdsplan. Den andra utställningsdagen, lördagen, lockade något fler nyfikna besökare än den första.

– Det handlar om visningar av jordbearbetningsmaskiner av märket Köckerling och Hyvä Kone och Einböcks vallmaskiner samt Hyväkones Giant-lastare och Camion-vagnar och redskap, sade försäljaren Stig Nygård.

Dsc 1362
Ett hundratal maskiner ställdes ut i samband med BT Agros vårutställning i Vikby den 12-13 april.

Ny jordvagnsmodell

En speciell nyhet i Hyväkones produktsortiment i år är den nya jordvagnsmodellen Camion Combi HD 100 som kan frakta en maximal volym på 10 kubikmeter.

Combivagnen är tillverkad vid Hyväkones fabrik i Kurikka och delvis i Estland. Den är samtidigt en vidareutveckling på de tidigare Camion 70- och Camion 95-modellerna.

– Att den aktuella vagnkonstruktionen är bredare i bakpartiet än i frampartiet medför att man kan tömma vagnen mera effektivt, säger Stig Nygård.

Den nya combivagnen kan också bland annat ståta med höjd bärkraft på däcken vilket banar väg för jämnare gång i samband med transporter.

– Dessutom är kombivagnens botten och sidor försedda med Hardox-slitstål av bättre kvalitet, exemplifierar Nygård.

Dsc 1371
Den relativt nya takförsedda plasthallen på gårdsområdet är en ny produkt som marknadsförs. Hallen är till BT Agros gagn i samband med utställningar, säger Stig Nygård.

Ung jordbrukare köpte jordkombivagn

Den unga jordbrukaren Casper Kvist från Västerhankmo, Korsholm, är en av dem som har investerat i den nya vagnmodellen. Kvist skulle få sitt exemplar samma dag som LF-intervjun ägde rum.

– Vid sidan av det egna jordbruket och spannmålsodlingen planerar jag att börja göra olika slags entreprenadarbeten med vagnen. Till att börja med ska jag köra ganska mycket flis. Det kommer också att bli aktuellt med jord- och grustransporter samt snöarbeten.

Casper Kvist är tidigare bilmekaniker till utbildningen. I vår tar han ytterligare ett steg då han utexamineras som landsbygdsföretagare från YA i Gamla Vasa.

– Vi är bara 2-3 yngre jordbrukare i Hankmo-trakten för närvarande. Det är viktigt att kunna samarbeta effektivt – i synnerhet när det gäller användningen av större maskiner, säger Kvist.