Lpx 00126102
Spannmål är en eftertraktad vara i dagens världsläge. Minsta kris pressar upp priset. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Ryssland deltar igen i avtalet om spannmål

Ryssland har igen gått med på att delta i avtalet om export av spannmål från Ukraina via Svarta havet. Det meddelade det ryska försvarsministeriet på onsdagen. Senaste veckoslut stoppade Ryssland sin medverkan i avtalet.

Enligt nyhetsbyråerna har regeringen i Moskva fått igenom garantier att transportkorridoren inte får missbrukas för militära angrepp mot ryska mål. Därmed kan trafiken med spannmål gå vidare.

Överenskommelsen mellan Ryssland och Ukraina förhandlades fram med Turkiet och FN som medlare. Avtalet ska garantera trygga sjötransporter av spannmål från Ukraina ut i världen. Spannmålen har bland annat skeppats till länder där hungersnöd råder.

Avtalet är avsett att vara i kraft i 120 dagar och borde förnyas den 19 november. President Vladimir Putin meddelade tidigare oväntat att avtalet ”skjutits upp” med hänvisning till ukrainska angrepp med drönare mot den ryska Svartahavsflottan i Sevastopol på Krim.

Enligt president Vladimir Putin kunde säkerheten i transportkorridoren inte längre garanteras. Under söndagen stoppades avtalet. FN, Turkiet och Ukraina öppnade passagen på nytt. Nu har Ryssland igen accepterat medverkan.

Trafiken ska upprätthållas

Efter månader av blockad öppnades trafiken för spannmålstransporter den första augusti i år. Sedan dess har omkring 400 fartyg passerat nålsögat med ukrainska jordbruksprodukter ombord.

Fartygen transporterar i synnerhet spannmål och motsvarande viktiga livsmedel till länder i Afrika, Asien och Europa. Alla fartyg som passerar kontrollstationen kontrolleras nogrant med avseende på eventuell last av vapen och annan krigsmateriel.

Ryssland har i flera veckors tid hotat med ett eventuellt stopp för sjötransporterna av spannmål i regionen. Ukraina var däremot varit redo att upprätthålla transporterna med hänvisning till trafikens humanitära karaktär.

Trots det ryska beslutet att stoppa transportavtalet med Ukraina, lämnade tolv fartyg med spannmål ombord ukrainska hamnar på måndagen. Enligt webbplatsen Marine Traffic följde fartygen den humanitära fartygskorridoren via Turkiet.

Enligt nyhetssajten Ukrinform lotsades fartygen ut till internationellt vatten, varefter de kunde fortsätta längs en överenskommen korridor. De första fartygen inspekterades i normal ordning, trots att Ryssland varnade för riskerna.

Spannmålen steg på råvarubörserna

Enligt det ukrainska ministeriet för infrastruktur befann sig på måndagen åtminstone 218 fartyg i de tre öppna hamnarna i Ukraina. Enligt nyhetsbyråerna och ryska informationer skulle fartygen ligga ”effektivt blockerade”, på grund av de ryska åtgärderna.

Priset på spannmål steg kännbart på marknaderna efter att Ryssland hade spolat den internationella överenskommelsen. Efter beskedet om Rysslands fortsatta medverkan sjönk priserna på nytt.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kritiserade häftigt Rysslands förnyade blockad mot Ukrainas transporter av spannmål via Svarta havet. Enligt Borrell äventyras den viktigaste exportvägen för transport av spannmål och gödselmedel i anslutning till matkrisen.

Frankrikes jordbruksminister Marc Fesneau uppgav på måndagen att hans regering kommer att utreda alternativa rutter för transporter av livsmedel ut ur Ukraina. Rutterna ska förslagsvis passera genom Polen och Rumänien.