Opinion

Rött kött ingen fara så länge man äter det med måtta

Enligt böndernas världsorganisation WFO:s nyligen publicerade rapport finns det inget vetenskapligt samband mellan hälsorisker och ätandet av rött kött så länge man äter under 100 gram per dag. I rapporten konstaterar man också att rött kött har flera positiva effekter för specialgrupper, som växande barn och åldringar. Rapporten gjordes av 15 oberoende forskare från hela världen.

Nu för tiden är det färre än en procent av världens befolkning som konsumerar över 85 gram rött kött per dag. Givetvis finns det ett starkt samband mellan hög konsumtion av rött kött och välbärgade industriländer. I Finland äter vi 134 gram kött per dag inklusive ben. Samtidigt är det också i välbärgade länder där vi från ett annat perspektiv igen har råd att välja alternativ till det röda köttet på tallriken.

Vi är många som länge varit övertygade om att rött kött inte är hälsofarligt i rimliga mängder. Det har redan tidigare funnits forskning som stött det här och den här rapporten sällar sig till den skaran.