5Ec846F32618B91D162D3773
Robothunden Spot prövade på att valla får i Nya Zeeland, men egentligen är den konstruerad för andra uppgifter. FOTO: Boston Dynamics
Jordbruk Maskin & teknik

Robothund håller
fårskocken i schack

Artificiell intelligens och robotar kan i framtiden ta över flera arbetsuppgifter inom jordbruket. Det hävdar i alla fall företaget Boston Dynamics, som har låtit en robothund valla får i Nya Zeeland.

På en farm i Nya Zeeland visade robothunden Spot nyligen upp sina nyaste färdigheter. För ett videoklipp hade Spot tränats att hålla en fårskock i schack. Det föreföll imponerande, men å andra sidan varade klippet bara några sekunder.

Videon har lagts ut av det nyazeeländska programvaruföretaget Rocos, som numera samarbetar med Boston Dynamics. Samarbetet ska resultera i system som gör det möjligt att fjärrstyra robotar via molnet.

Den fyrbenta robothunden Spot från Boston Dynamics har redan funnits länge. Den arbetar smidigt och klarar sig utmärkt i terräng tack vare sina fyra böjliga ben. En konventionell robot på hjul har ingen chans att följa Spot ute i terrängen.

Lidar, kameror och gassensorer

Spot stiger snabbt upp igen om den råkar snubbla och falla på nosen. Därför kan den bli oslagbar som hjälpmedel inom jordbruket, resonerar de nyazeeländska ingenjörerna som trimmar robothunden i dess nya element.

Med hjälp av sitt inbyggda lidarsystem (Light Detection and Ranging), kameror och gassensorer skapar Spot en 3D-bild av sin omgivning som hjälper den med orienteringen. Lidarteknik används bland annat i självkörande bilar och robotdammsugare.

Det nya samarbetet med Rocos ska göra det möjligt att fjärrstyra robothunden via molnet var den än rör sig i världen. Därmed kan robottillverkarna utrusta sina maskiner för de mest specifika uppgifter man kan tänka sig.

Boston Dynamics och Rocos ska nu tillsammans utveckla en förfinad teknik som hjälper Spot och liknande robotar att arbeta i komplicerade omgivningar. Krävande insatser blir möjliga på riskabla platser som borrplattformar eller byggplatser.

Inom jordbruket kan promenerande robotar effektivera en lång rad mödosamma, tråkiga och smutsiga uppgifter som kräver onödig tid och möda. En sådan uppgift är till exempel upprepade granskningar av växtligheten ute på åkrarna.

Boston Dynamics är ständigt sysselsatt med att uppdatera robothundens färdigheter ute i fält. I början av maj presenterades programversionen 2.0 som ytterligare förbättrar robotens autonoma navigation.

Öppnar dörrar och klättrar i trappor

Spot kan numera på egen hand avpatrullera större ytor, också inne i byggnader. Sådana egenskaper är nyttiga i komplicerade utrymmen som sjukhus, där roboten kan minska personalens risk att exponera sig mot virus och bakterier.

Stängda dörrar är inget problem. Spot vrider utan svårighet om dörrhandtag med hjälp av ett verktyg som har placerats där huvudet sitter på en vanlig hund. Den kan också gå i trappor.

Nyligen patrullerade Spot i en park i Singapore, där den höll efter fotgängare som inte iakttog avståndsreglerna under coronakrisen. Coronapandemin uppges ha ökat intresset för robothunden, som kan användas utan risk för smitta i folksamlingar.

Insatsen av Spot som vallhund i Nya Zeeland kan väl närmast betraktas som en fiffig reklamploj som har gjort robothunden till världskändis på nätet. Professionella fårfarmare tror inte att Spot duger för uppdraget. Fåren skulle aldrig följa en robothund.

Läs mer: https://blog.rocos.io/rocos-partners-with-boston-dynamics