Hamburgare
Under söndagen serverade Emmaus returcafés kökschef Oscar Lindholm bland annat friterad åländsk sparris med ört- och citrondip. Kvällen före blev han åländsk mästare på hamburgare.
Livet på landet

Svinngurka och äppelblom i godaste hamburgaren

Team Emmaus returcafé som till vardags driver lunchrestaurangen i Statens ämbetshus i Mariehamn är nya åländska mästare i hamburgare med sin lokalproducerade skapelse där friterade nässlor med gullvivor och äppelblom satte slutlig piff på anrättningen.

Tävlingen arrangerades förra helgen för andra gången av Skördefestens Vänner som en del av det årliga evenemanget Ålands Grönskar för att fira in våren, lyfta fram lokala råvaror och markera att grillsäsongen inletts.

De tävlande hamburgarna måste ha charkuteriföretaget Dahlmans högrevsburgare som bas, men utöver den får deltagarna fritt använda olika tillbehör och ingredienser. Lokala råvaror premieras.

Rökt smör och ost med ”svinngurka”

Bland tävlingens fem deltagare tog alltså Emmaus returcafés duo med kökschefen Oscar Lindblom och trädgårdsmästaren Simon Eriksson hem segern med sin burgare gjord på Dahlmans högrevsbiff stekt i rökt åländskt smör från David Öhbergs Gräddhyllans rökeri samt glaezad och flamberad med applejack.

Burgaren innehöll dessutom rökt goudaost från Gräddhyllans rökeri, mjölksyrad svinngurka, lök picklad i Simons äppelcidervinäger samt applejack, majjo smaksatt med sareptasenap från Emmaus stadsträdgård samt friterad palsternacka och issallad från Mickelsö handelsträdgård i Vårdö. 

Brödet var hembakat på vetemjöl och dinkel från Överängs kvarn i Saltvik och som tillbehör serverades friterade nässlor med gullvivor och äppelblommor. 

Juryns motivering var att det handlade om en fin prestation baserad helt på åländska råvaror och med olika slags konsistens.

Särskilt lyfte domarna fram den knapriga palsternackan.

- Perfekt grillad och eget bröd. Godaste hamburgaren under kvällen, tyckte juryn.

Hyresvärden skeptisk till nya affärsidéerna

Åländska Emmaus startade sitt returcafé för ett par år sedan med den uttalade målsättningen att i stor utsträckning också använda råvaror som butiker måste kasta när bäst före-dagen har passerats. Dessutom försöker caféet sysselsätta personer som kan ha svårt att få jobb på den öppna arbetsmarknaden.

Trots att restaurangens lokaliteter länge hade stått tomma i Statens ämbetshus fick Emmaus verksamhetsledare Robert Jansson nöta på ganska länge innan statsägda Senatsfastigheters disponent som bor i Åbo gick med på att låta föreningen bli hyresgäst.

Lika skeptisk var disponenten när Emmaus senare också ville anlägga en stadsträdgård och börja med odling av grönsaker och örter på Ämbetshusets gräsmatta.

- Men nu åker han omkring till andra fastigheter som staten äger runt om i landet och visar bilder att så här kan man också göra, skrattar Robert Jansson.

Svinnprodukter vinst för miljön

Returcaféet fungerar bland annat som lunchrestaurang på dagtid ”för den breda allmänheten” och har i snitt 50-60 gäster per dag. Caféet är också kvällsöppet på torsdagar och fredagar och för brunsch på lördagar.

En lunch kostar 9,50 euro och menyn baseras i stor utsträckning på vilka svinnprodukter caféet får från två butiker i Mariehamn och Jomala. 

Under elva månader i fjol använda returcaféet 7.500 kilo svinnprodukter. Enbart nu i mars användes 870 kilo frukt och grönt ”som annars skulle ha kastats i soporna”.

Svinnprodukterna kontrolleras förstås noggrant innan de används i mathållningen.

- Svinnet får vi gratis men vi får i stället betala i form av högre arbetskostnader. Någon ekonomisk vinst är svinnprodukterna inte, men däremot nog en miljövinst, påpekar Robert Jansson.

Alkoholfri öl och kombucha

Under Åland Grönskar hade returcaféet undantagsvis öppet också söndagsöppet och serverade då bland annat åländsk sparris friterad i en blandning av raps- och solrosolja.

- Med liten personal måste vi satsa på snabba och enkla grejer. Många kunde tycka att vårt koncept är svårt men jag ser det mera som kreativt, säger Oscar Lindholm.

Returcaféet är speciellt inriktat på vegetarisk och vegansk mat och har ännu aldrig använt kött. Däremot har det några gånger funnits fisk på menyn.

- Men vårt klimatsmarta koncept utesluter egentligen inte ekologiskt och lokalproducerat kött i mindre mängder, säger Robert Jansson och påpekar att man gärna vill ha kontakt med fler ekoproducenter. 

En annan specialitet är att returcaféet inte alls serverar alkohol. Däremot nog exempelvis alkoholfritt ekologiskt öl och innedrycken kombucha i olika varianter.

Hamburgare2
Visst ser Ålands godaste hamburgre mumsig ut omgiven av blomster och med sin knapriga palsternacka samt gurkan som hade kasserats som svinn. Foto: Anita Lundin