Foreningshus
Föreningshuset Centrum, för byarna Grevnäs och Mickelspiltom i östra Nyland, har blivit bekant för Landsbygdens Folks läsare genom artikelserien om den pågående renoveringen. Nu har föreningshuset fått nytt tak och nya fönster. Nästa sommar ska man renovera fasaden och måla huset.
Livet på landet

Renoveringen går vidare: Föreningshuset har fått nytt tak och nya fönster

I Landsbygdens Folk 6 juli berättade vi om föreningshuset Centrum i Mickelspiltom i Liljendal och den förestående renoveringen. Då planerade man renoveringen, gjorde upp en budget och sökte om understöd. Nu har man kommit vidare med det praktiska arbetet och lagt nytt tak och satt in nya fönster.

Jesse Mårtenson är Grevnäs-Mickelspiltom Byaförenings ordförande. Han berättar att taket nu är förnyat och förnstren utbytta.

– Allt gick bra. Såg gott som inga större överraskningar uppdagades och det är nästan i sig en överraskning i ett hus från 1960-talet. Inga fuktskador och inga konstruktionsfel och dessutom är isoleringen i skick, säger han.

Carolina Sjögård, kassör i byaföreningen fortsätter med att beskriva arbetena.

– Det enda som egentligen upptäcktes var att en del tegel hade lossnat under den gamla plåten, säger hon.

Och när den gamla brandsirénen uppe på slangtornets tak skulle avlägsnas anlitades en lastbil med lyftkran för ändamål. Sirénen visade sig nämligen vara rätt så tung.

– Vi hade tänkt få ner den med en så kallad personlyft, men det visade sig att det inte gick så vi hyrde in en mer robust lyftkran, säger hon.

Den vidare finansieringen oklar

Hittills har budgeten hållit streck. För taket hade man reserverat 30.000 euro och för fönsterbytet 15.000 euro. Följande del av renoveringen ska göras nästa sommar och det handlar om att byta ut rutten fasad, diverse foderbräder kring fönstren och måla hela föreningshuset.

För den delen av arbetena ser det dock lite sämre ut med eventuella understöd. Den offentliga finansieringen, som i östra Nyland kanaliseras via föreningen SILMU, har nämligen inte samma tyngdpunktsområden nästa år. Det betyder att det inte längre finns medel att söka från samma budgetmoment som tidigare för Grevnäs-Mickelspiltom byaförening.

– 15.000 euro är behovet för sista delen av den här renoveringen. Det är ju synd att det verkar bli knepigare med den fortsatta finansieringen men så är det med understöd och bidrag, man ska först ropa hej när bidraget är beviljat.

Sjögård är trots allt tacksam över att man kommit så långt som man har.

– Man måste ju ändå säga att vi hittills haft lite tur när vi fått bidrag från privatpersoner och föreningar, som till exempel Svenska Kulturfonden, det är vi förstås tacksamma för. De största arbetena är trots allt gjorda nu. Nästa sommar ska vi måla, men om och hur handlar hänger långt på om vi hittar finansiering för det, avslutar Sjögård.

I samband med målningsarbetena på föreningshuset återkommer också LF till föreninghuset i Mickelspiltom i Lovisa i en sista och avslutande artikel.