Mg 0585
Mats Nylund är nöjd med det nya regeringsprogrammet. Det innehåller flera skrivningar som SLC jobbat för under många år, säger han.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Regeringsprogrammet bra för landsbygden enligt Mats Nylund

Nöjd med regeringsprogrammet, imponerad av processen och optimistisk inför regeringsperioden. Med de orden sammanfattar SLC:s förbundsordförande Mats Nylund sin åsikt om förhandlingarna kring regeringsprogrammet och resultatet. Mats Nylund var själv med om att förhandla fram programmet, han deltog i skattegruppen.

– Det finns väldigt många skrivningar om frågor som SLC har jobbat hårt för under många år, säger Mats Nylund vidare.

– Från organisationen var vi väl representerade under förhandlingarna, fastän vi var där på SFP-mandat. Det syns i vilket fall som helst i resultatet, vi har fått våra förslag förankrade. Det gäller bland annat stödpolitiken och i synnerhet marknaden. De skrivningar som handlar om jordbrukarnas ställning på marknaden har blivit väldigt tydliga.

Inte övertygad från början

Mats Nylund medger att han var allt annat än övertygad, innan förhandlingarna inleddes.

– Under arbetets gång märkte jag emellertid att alla var inställda på att få ett regeringsprogram till stånd. Det verkade kanske lite flummigt i början att vi skulle sitta i arbetsgrupper och bara komma med önskemål och sedan gallra i önskemålen efteråt enligt de ekonomiska ramar vi fick. Men i politik behövs det konstellationer, motpoler som möts på mitten. Idén med det här var att ställa arbetsgrupperna mot partiordförandena och det lyckades. Det blev så att vi i arbetsgrupperna tvärs över partigränserna måste visa partiordförandena att vi kunde komma överens och visa gemensamma resultat på egen hand. Det ledde givetvis också till att ordförandena hade lättare att hålla en enhetlig linje.

Resultatet är enligt Mats Nylund bra:

– Regeringsprogrammet redogör i detalj för målen med jordbrukspolitiken under regeringsperioden, och den kommande regeringen är beredd att satsa på målen via budgeten. Det har vi visserligen ingen garanti för, innan vi har sett finansministeriets budgetförslag senare i sommar, men det finns ingen anledning att tvivla, säger han. Vi fick igenom viktiga satsningar, till exempel att fylla glappen i landsbygdsutvecklingsprogrammet. Regeringen står på jordbrukarnas sida när det gäller att uppnå en bättre lönsamhet och förstärka jordbrukarnas ställning på marknaden. Klimatåtgärderna och satsningarna på djurvälfärd bygger fortfarande i huvudsak på frivilliga åtgärder så som hittills.

– Många höll en hög profil under valrörelsen i djurskyddsfrågorna men i förhandlingarna fick vi ändå en lösning som i praktiken inte försvårar arbetet med djuren mer än den tidigare propositionen, som förföll på grund av regeringen Sipiläs avgång. Dessutom vill regeringen arbeta aktivt för högre djurskyddsnormer inom hela EU, vilket gynnar vår konkurrenskraft på den inre marknaden.

Satsningar på infrastruktur

Regeringen är också beredd att satsa på vägnät och telekommunikation. Dessutom finns det nu en skrivning om att fastighetsskatten inte ska utvidgas till att gälla jordbruksmark och skog – vilket i övrigt lär vara SLC:s förtjänst.

– Jag tycker vi har orsak att se optimistiskt på det här regeringsprojektet.

Bland osäkerhetsfaktorerna nämner Mats Nylund att konjunkturutvecklingen kan svika och att vi kanske inte uppnår en sysselsättningsgrad på 75 procent 2023. Det här är en förutsättning för att satsningarna i regeringsprogrammet kan förverkligas till fullo. Dessutom utgår programmet från att finansieringen av stödet i EU:s gemensamma jordbrukspolitik hålls på samma nivå som nu, vilket är allt annat än säkert. Det kan också bli slitningar i samarbetet mellan de fem regeringspartierna när man återgår till vardagen.

– Men jag tycker vi ska gå ut med en positiv inställning när vi inleder samarbetet med regeringen Rinne, säger Mats Nylund. Jag ser inte någon orsak till det motsatta.