Bauern Gbnpm Sc Xaaafui E
Uppretade bönder protesterade i Berlin vid det berömda monumentet ”Brandenburger Tor”. FOTO: DBV
Jordbruk EU

Protesterande bönder
blockerade centrala Berlin

Arga bönder och transportföretagare har denna vecka fortsatt med sina brett upplagda demonstrationer i Tysklands huvudstad Berlin och flera andra städer. Bönderna är rejält missnöjda med regeringens politik.

De senaste veckornas fuktiga och kyliga väder har inte hindrat böndernas aktioner mot förbundskansler Olaf Scholz och hans SPD-liberala och gröna koalitionsregering. Trots minusgrader har traktorerna sakta men säkert tagit sig fram i långa rader.

De ivrigaste demonstranterna efterlyser redan nyval. Det handlar inte bara om jordbruk och bönder. Regeringen betecknas som en tafatt och inkompetent församling utan perspektiv för skötseln av landets angelägenheter.

Bönderna har fått sällskap av transportföretagare och hantverkare, som likaså vädrar sitt missnöje med regeringen. Det blev trångt då omkring femtusen traktorer och tunga lastbilar skulle samsas om utrymmet på gatorna, trots att släpen hade lämnats hemma.

Bönderna måste reagera

Enligt polisens uppskattning torde upp till 100.000 traktorer ha varit i rörelse längs vägarna i hela landet. Aktionen kulminerade på måndagen i Berlin, där drygt 6.000 fordon hade samlats till välordnad parad vid Brandenburger Tor i centrum av staden.

Bondeorganisationen DBV:s ordförande Joachim Rukwied sade rent ut att Tysklands bönder har fått nog av trakasserier. Bondebasen upprepade kravet att politikerna måste ta tillbaka aviserade kontroversiella skattehöjningar som bönderna inte har råd med. 

För mycket är för mycket. Enligt Rukwied måste politikerna stiga ur sin ”blåsa i Berlin” för att ta reda på hur läget verkligen ligger i landet. Matförsörjningen är snart i fara om politiken inte förändras.

Han uppmanade regeringen att sänka trycket på jordbruket. Branschen är beredd till diskussioner, men regeringens kompromissförslag till lättnader är otillräckligt. Det köper vi inte, inskärpte DBV-chefen på måndagen.

Så här kan det inte fortsätta, fastställde Rukwied inför omkring 30.000 demonstrerande åhörare. Demonstrationen ska uppfattas som en signal till politikerna att bönderna behåller sig rätten att försvara sig mot en urusel politik som försämrar deras utkomst.

De protesterande bönderna går ut med häftig kritik mot nedskärningar av anslag via omdisponeringar i budgeten. Enligt DBV försöker regeringen komma lätt undan genom att försöka täppa till diverse hål i budgeten med småpengar. 

Regeringen planerar fortfarande att stryka det så kallade agrardieselstödet till jordbruket, en förordning som har varit i kraft sedan 70 år. Ursprungligen ville regeringen redan ta bort stödet, men erbjuder nu bönderna en kompromiss om utfasning under en treårsperiod.

Utesluter inte nya protester

Bondegrupperna med Joachim Ruckwied i spetsen är ordentligt missnöjda med regeringens bristande kompromissvilja. Enligt Rukwied motsvarar det aktuella budet inte på långt när jordbrukarnas övergripande målsättningar i sak.

DBV kommer därför att kräva fler eftergifter. Bondeorganisationen försäkrar att man vill undvika en ytterligare eskalering av protesterna. Först ligger bollen hos regeringen, som måste ta ställning och svara på de kvarvarande tvistefrågorna.

Protesterna skulle upphöra direkt, om den tyska förbundsregeringen skulle dra tillbaka förslagen till skattehöjningar. Bönderna inväntar nu signaler från motparten. Under tiden avstår DBV från eventuella förnyade protestaktioner.

Parallellt förbereder DBV fortsatta aktioner, för det fall att varken regeringen eller partierna skulle visa intresse att ta nya initiativ. Då kan man inte utesluta att böndernas protester eskalerar, varnar Rukwied.