Proagria 1
Merja Keisala som driver en mjölkgård i Österbotten tycker att det är mycket viktigt att ha ett team av experter runt sig då man skall fundera på utfodringen.
Jordbruk

Pro Agria breddar sin utfodringsservice

Den kommande inneutfodringssäsongen blir utmanande på många djurgårdar. Som ett svar på det här breddar Pro Agria sin utfodringsservice.

– En regelbunden uppföljning av utfodringen och hur den planeras och utförs är viktigare den här hösten än tidigare på grund av den torra och heta sommaren. Ensilaget är exceptionellt torrt, vilket man måste ta i betraktande då man uppskattar fodermängderna. Att man känner till fodrets mängd och kvalitet är grunden för all planering, säger ledande expert Tuija Huhtamäki på Pro Agria Centralernas förbund.

Huhtamäki konstaterar att cirka 40 procent av mjölkproduktionskostnaderna kommer från utfodringen och därför är det viktigt att styra utfodringen så att den blir så optimal som möjligt.

– Vi har expertisen när det gäller näring och utfodring och erbjuder nu riktad service till gårdarna för att se över utfodringen. Den innebär en stor kostnad, men den är också lukrativ då den är i optimalt skick.

Pro Agrias utvidgade service hjälper alltså producenterna att optimera utfodringen så att skillnaden mellan mjölkinkomsterna och foderutgifterna är möjligast stor inom ramen för det foder, den besättning och de priser man för närvarande har att spela med.

Den kommande inneutfodringssäsongen blir utmanande på många djurgårdar. Som ett svar på det här breddar Pro Agria sin utfodringsservice.

– En regelbunden uppföljning av utfodringen och hur den planeras och utförs är viktigare den här hösten än tidigare på grund av den torra och heta sommaren. Ensilaget är exceptionellt torrt, vilket man måste ta i betraktande då man uppskattar fodermängderna. Att man känner till fodrets mängd och kvalitet är grunden för all planering, säger ledande expert Tuija Huhtamäki på Pro Agria Centralernas förbund.

Huhtamäki konstaterar att cirka 40 procent av mjölkproduktionskostnaderna kommer från utfodringen och därför är det viktigt att styra utfodringen så att den blir så optimal som möjligt.

– Vi har expertisen när det gäller näring och utfodring och erbjuder nu riktad service till gårdarna för att se över utfodringen. Den innebär en stor kostnad, men den är också lukrativ då den är i optimalt skick.

Pro Agrias utvidgade service hjälper alltså producenterna att optimera utfodringen så att skillnaden mellan mjölkinkomsterna och foderutgifterna är möjligast stor inom ramen för det foder, den besättning och de priser man för närvarande har att spela med.

Proagria 2
Sari Jussila på Pro Agria för fram vikten av bra stöd och positiv inställning.

Kvaliteten ser bra ut trots torkan

Trots att den torra sommaren gjorde att skörden blev mindre än behovet under den kommande vintern, ser fodrets kvalitet dock rätt bra ut enligt analyserna. En tredje skörd kan också ännu bli en räddning.

– Det lönar sig att ofta granska utfodringen med en expert, så att mjölkproduktionen inte sjunker och lönsamheten förblir på önskad nivå. Våra experter på utfodring har redskapen och kunskapen för att lösa också utmanande situationer, upplyser Huhtamäki.

Hon understryker också att det inte lönar sig att göra sig av med kor innan man ordentligt har rett ut hur fodret kommer att räcka.

– Det är oerhört viktigt att ha ett team runt sig då man planerar utfodringen. Vi har två extrema somrar bakom oss, och vem vet hurdan nästa sommar blir, säger Merja Keisala som driver en gård i Alavo i södra Österbotten.

Keisala är också nöjd över att ha tillgång till jämförelsematerial och kunna se hur andra gårdar klarar sig.

– När man ser att det finns möjligheter att förbättra lönsamheten blir man inspirerad att försöka.

Sari Jussila, expert på utfodring av mjölkboskap på ProAgria södra Finland understryker också vikten av att vara proaktiv och tänka positivt.

– Det har funnits torra somrar tidigare. Med hjälp av stöd och ett bra team runt sig klarar man utmaningarna mycket bättre.