Precision1
Sulkys centrifugalspridare har en möjlig arbetsbredd på 36 meter och automatisk avstängning och olika avancerade inställningsmöjligheter. Till exempel i kombination med traktorn MF 5400 har den också automatstyrning.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Precisionsodling blir
allt viktigare för växtodlarna

Turun Konekeskus är ett inhemskt familjeföretag inom maskinhandeln som vuxit rejält under de senaste åren. Nu vill man profilera sig inom precisionsodling.

Anders Vahtola, försäljningschef på Turun Konekeskus berättar om företagets strategi på den finländska maskimarknaden. En marknad som omfattar ungefär 500 miljoner euro, reservdelar ytterligare 100 miljoner euro.

– En växtodlingsgård investerar årligen 200 euro per hektar, en djurgård kanske till och med det dubbla, säger han.

Precision2
Kim Tyskas, försäljare vid Turun Konekeskus i Kouvola, och förevisar en centrifugalspridare av märket Sulky som företaget är återförsäljare för i Finland.

Precisionsodling är temat från dagen och produktchef Tuomas Kajantola berättar om hur ISOBUS-standarden tillämpas på de olika arbetsmaskinerna man säljer. Minimum som krävs är förstås arbetsmaskinen, en traktor och en styrenhet inne i hytten.

Den kan vara arbetsmaskinens, traktorns eller av ett tredje märkes tillverkning. Det finns ett flertal olika GPS-signaler av olika noggrannhet man kan använda sig av, bland annat EGNOS, RTX 15 och RTX 4 och RTK.

– RTK-signalen är den enda som har så kallad centimeternoggrannhet men den kan upplevas som väldigt dyr, säger Kajantola.

Hittills kör ändå många med EGNOS-signalen och är nöjda med den precisionen. Den upplevs ännu i dag som tillräckligt noggrann för de flesta fältarbeten på en växtodlingsgård. Entreprenörer kör ändå oftast med RTK.

Precision3
Anders Vahtola är försäljningschef vid Turun Konekeskus och berättar att företaget strävar efter en allt större marknadsandel på den inhemska lantbruksmaskinmarknaden.