Slcpotutsk1 1
SLC:s och ÖSP:s potatisutskott höll sommarträff på Åland förra veckan. Här bekantar man sig med Jonas Lundbergs stensträngläggare.
Jordbruk SLC

Potatisutskotten träffades på Åland

Förra veckan höll SLC:s och ÖSP:s potatisutskott möte och sommarträff på Åland. Utskotten vill se ett slut på den osunda prisutvecklingen inom branschen. 

SLC:s och ÖSP:s potatisutskott samlades under torsdagen och fredagen till gemensamt möte på landsbygdscentret i Jomala på Åland. Kaj Hemberg, ordförande för utskotten är bekymrad över den osunda prisutvecklingen i branschen.

– Trots att skördeutsikterna är låga, i Finland blir det 60-85 procent av normalskörd i höst, så har vi ändå lägst producentpris på potatis i Nordeuropa. När utbudet på marknaden minskar så borde priset rimligtvis gå upp, säger han.

Stensträngläggning underlättar odlingen

Under de två dagarna på Åland bekantade sig utskotten med specialodlingarna där. Bland annat besökte man Jonas Lundberg, ordförande för Ålands potatisodlarförening, i Finström. Volymmässigt levereras den överlägset största delen av den åländska potatisen till Orklas fabrik i Haraldsby. Det är Ålands potatisodlarförening som för ungefär 70 odlares del förhandlar med fabriken om priser och övriga villkor. Lundberg odlar själv sorterna Asterix, Fontane och Lady Claire på sammanlagt 25 hektar. Åland har drabbats speciellt hårt av torkan.

– Visst har den här säsongen varit utmanande med torkan. Jag har ändå bevattningsmöjlighet på en stor del av arealen och i år har man ju verkligen fått hålla på med det.

Lundberg har i år börjat med lökodling. Han odlar 4 hektar gul lök och 1 hektar röd lök.

– Kanske inte bästa året att börja med en ny gröda men den ser ändå hyfsad ut. Vi bestämde oss för att sluta med djuren här på gården och gå allt mer in för att odla specialgrödor.

Lök kräver lätta jordar och högre pH. Lundberg har under de senaste åren nyodlat en hel del av de jordar han nu odlar potatis och lök på.

– Vi kör med stensträngläggning i såväl potatis- som lökodlingen och det är inget jag skulle vilja lämna bort längre. Det underlättar sedan upptagningen avsevärt.

Gårdsmejeri och café

Lars-Johan Mattson och Jennifer Sundman driver Mattas gård med gårdsmejeri och café som är öppet under sommarhalvåret. Dessutom bedriver man också specialodling med potatis och lök.

– Alla mejeriprodukter har gått åt till den åländska marknaden vilket vi är väldigt glada över. Frän början hade vi nog tänkt att vi skulle leverera en del till fastlandet eller Sverige, säger Jennifer Sundman.

Lars-Johan Mattson berättar att man har bevattningsmöjlighet vid samtliga jordar. Den här säsongen har det varit viktigt.

– På Åland har vi generellt rätt så låga nederbördsmängder så bevattning behövs nästan varje år, men i år har behovet ju varit särskilt stort.

Slcpotutsk2 1
Jonas Lundberg odlar för Haraldsbyfabriken och är ordförande för Ålands potatisodlarförening.