Jordbruk

Potatisforskningsinstitutet
flyttar till Säkylä

Potatisforskningsinstitutet PETLA flyttar sina lokaliteter till Apetits försöksgård Räpi i Kjulo under våren 2021. PETLA utför forskning, rådgivning, utbildning och utgivningsverksamhet i anslutning till potatisproduktion och -hantering.

I samband med flytten blir Apetit medlem i stiftelsen Perunantuotannon tutkimus- ja kehityssäätiö.

– Det är fint att den enda instansen i Finland som sysslar med potatisforskning blir en del av Apetits försöksgård. Båda aktörerna fortsätter sin egen verksamhet på Räpi, men naturliga synergier har redan identifierats. PETLAs flytt till Satakunta stärker också forskningskoncentrationen i området, säger Apetits VD Esa Mäki.

Potatisforskningsinstitutets direktör Marjo Serenius konstaterar att flytten till Räpi ytterligare förbättrar PETLAs möjligheter att svara på branschens utmaningar genom forskning och rådgivning.

– Vi fortsätter med fältförsöken i södra Österbotten och Satakunta. Apetit är varmt välkommen med i den grupp samfund som stöder stiftelsens verksamhet, bland annat MTK, SLC, Finnamyl Oy, Jeppo Potatis Ab, Lapuan Peruna Oy och Evijärven Peruna Oy, säger Serenius.