Langstedt
Ekobonden Nina Långstedt i Ingå har utnämnts till Årets Vattenskyddare 2020 i Västra Nyland.
Jordbruk

Långstedt belönades
för vattenskydd

Föreningen Västra Nylands vatten och miljö har utnämnt ekobonden Nina Långstedt i Ingå till Årets Vattenskyddare 2020. Långstedt driver gården Krämars som ligger inom Ingarskila ås tillrinningsområde.

Motiveringen till valet är hennes miljövänliga inställning till jordbruket, vattenskyddet och upprätthållandet av naturens mångfald.

– Det handlar inte bara om vattenskydd utan naturen fungerar som en helhet som vi på alla sätt måste värna om, säger Långstedt, som sysslar med ekologiskt regenerativt jordbruk där fokus är på jordens hälsa.

Västra Nylands vatten och miljö verkar som en oberoende samarbets- och sakkunnigorganisation i Västra Nyland. Genom att utse årets vatten- eller miljöskyddare vill man lyfta fram sådana personer eller organisationer som på ett betydande sätt verkat för vatten- eller miljöskyddet och som inte annars får den publicitet deras handlande förtjänar.

– Jag är glad att man uppmärksammar de här sakerna, men det är många som gör ett väldigt fint och värdefullt arbete för vår natur utan att få utmärkelser. För mig känns det som att få ett pris för att ”göra så litet som möjligt”, det vill säga lämna naturen orörd, säger Långstedt.