422464432 842074377931176 5010629990108744955 N
I bland annat Polen och Ungern har jordbrukare blockerat viktiga gränsövergångar till och från Ukraina. FOTO: Magosz
Jordbruk EU

Polska och ungerska bönder
blockerar ukrainska
agrarprodukter

Det hettar till på jordbruksfronten i EU:s östliga delar. Bönder i flera östeuropeiska EU-länder protesterar mot import av billig spannmål från Ukraina. De befarar att importen av spannmål och andra jordbruksprodukter kan pressa marknadspriserna.

I Ungern är det särskilt jordbrukskammaren och bondeorganisationen Magosz som har protesterat. Båda institutionerna leds av parlamentariker från det regerande högerpopulistiska partiet Fidesz.

Den ungerska regeringen följer en kurs som i högre grad än andra östeuropeiska EU-länder prioriterar inhemska livsmedel, framom import från Ukraina. Trots detta räknar Ungerns bönder med en skärpt konkurrens från billigare ukrainska jordbruksprodukter.

En våg av bondeprotester har de senaste veckorna svept över stora delar av EU men också i Östeuropa går det hett till. I bland annat Polen och Ungern har jordbrukare blockerat viktiga gränsövergångar till och från Ukraina.

Häftiga protester

Enligt uppgifter via bland annat tyska Tagesschau, Welt Online och Zeit Online har flera tusen bönder den senaste tiden blockerat gränsövergångar för att försvåra importen av jordbruksprodukter från Ukraina.

I Polen har kritiska bönder hindrat transporter längs viktiga rutter i närheten av Ukrainas gräns. Polackerna kräver begränsningar av varutransporter från Ukraina. Landets jordbruksminister Czeslaw Siekierski anser att böndernas oro är berättigad.

Enligt ukrainska källor har protesterande bönder dessutom blockerat korsningen Medyka-Schegyni vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Det polska producentförbundet uppger att bönderna planerar talrika protestaktioner.

Polens bönder anser att det växande flödet av jordbruksprodukter från Ukraina till Polen måste begränsas. Detta gäller också motsvarande import från utomeuropeiska marknader till EU-området och särskilt Polen, säger landets jordbruksminister Czeslaw Siekierski.

Enligt jordbruksministern känner Polens bönder en berättigad oro över den aktuella utvecklingen. Bönderna kräver en begränsning av flödet av livsmedel från Ukraina och andra utomeuropeiska marknader.

Bönderna känner sig hotade av den potentiella konkurrensen från Ukraina. Enligt de polska producenterna har billiga livsmedel från Ukraina redan pressat priserna i regionen, sedan EU började sänka tullarna på ukrainska produkter som en följd av Rysslands anfallskrig.

Den polska protesten riktas parallellt också mot EU:s miljö- och klimatpolitik i sin helhet, det så kallade gröna avtalet. De polska bönderna anser att EU-programmet är alldeles för radikalt, byråkratiskt och skadligt för jordbruket.

Dumpade spannmål

Men också protesterna möts av kritik. Nyligen öppnade polska demonstranter lastbilar och lät spannmål för EU-marknaden rinna ut på asfalten vid en av gränsövergångarna. Nyhetsbyråerna visade en video som bekräftar ifrågavarande aktion vid den polska gränsen.

Ilskna polska bönder öppnade bilarnas lastutrymme, varvid den ukrainska spannmålen helt enkelt dumpades ned på vägen. Reaktionerna på den ukrainska sidan var minst sagt bestörta.

Aktionen betraktades som smaklös. På den motsatta sidan av gränsen i den västukrainska staden Lvivl betecknade borgmästaren enligt pressuppgifter den polska aktionen som både ”olycklig och skamlig”.

Borgmästaren påminner om att de ukrainska bönderna bokstavligen odlar sina åkrar med livet som insats. För bonden är skörden av vete en livsfarlig uppgift i krigstider och förutsätter om möjligt minröjning.

Enligt uppgift står omkring 1.200 lastbilar permanent i kö på den polska sidan i väntan på klarering till Ukraina. Demonstrerande bönder och talrika långtradare belastar gränsövergångarna till bristningsgränsen.