Solkraft Gammelby 2
Överlag är det för markägaren viktigt att inte ingå kontrakt som ger utrymme för tolkning och flexibilitet. Alla detaljer bör vara noggrant stipulerade. ARKIVFOTO
Tema

Pipsa Mörn:
”Avtal och ersättningar varierar
stort då solkraftsparker byggs”

Det saknas fortfarande reglering gällande byggande av solkraftsparker, vilket gör att avtal och ersättningar varierar stort. Den juridiska byrån Arvolex erbjuder dock tjänster där de kan konkurrensutsätta marken, uppskatta områdets prisnivå samt kontrollera och kommentera avtalsvillkor.

– Vi kan konkurrensutsätta områdena som erbjuds för solkraftsparksverksamhet, och så kan vi gå igenom avtalsvillkoren. I vissa fall kan vi även sköta om förhandlingarna, säger Pipsa Mörn som är chefsjurist på Arvolex.

Mörn påpekar att det lönar sig för markägare att slå sig samman för att hävda sin sak gentemot energibolagen eftersom dessa ofta vill anlägga solkraftsparker på marker som ägs av olika personer.

– För närvarande är de avtal och ersättningar som erbjuds väldigt varierande så vi rekommenderar också att markägarna låter någon annan kontrollera avtalen.

Markägare bör vara på sin vakt

I dagsläget existerar ännu ingen reglering kring byggandet av solkraftsparker, vilket skapar stora variationer på fältet. Inom miljöministeriet har en arbetsgrupp utsetts för att utreda frågan, men de har inte ännu kommit till skott.

– Det jag tycker har varit problematiskt är att bolagen gärna vill sträcka ut sina avtal till att omfatta markägarens fastighet i sin helhet, men ändå betalar bara för en liten del. Därför skall man vara noggrann med att tydligt avgränsa området samt anteckna vad arrendebeloppet uppgår till totalt och när det börjar betalas, säger Mörn.

Uppsägningsklausuler brukar enligt Mörn vara svåra att få in eftersom finansiärerna tenderar att ställa krav på att det inte skall finnas uppsägningsmöjligheter. Avtalen görs ofta på upp till ett halvt sekel, och utan klausuler kan tidsbundna kontrakt vanligtvis inte sägas upp.

Markägaren bör även se till att inga automatiska avtalsförlängningar ingår i avtalet.

– Arrendebeloppen brukar vidare vara uppdelade i underteckningsarvoden, engångsersättningar, tillägg och bonusarvoden samt arrendenivåer för olika skeden av planering och bygge. Det är viktigt att se till att arrendet når upp till högsta nivå så att det inte går så att bolaget reserverar mark gratis. Arrendegivaren kan exempelvis be om ett sammandrag av de olika hyresbetalningsformerna.

Detaljerna är viktiga

Överlag är det för markägaren viktigt att inte ingå kontrakt som ger utrymme för tolkning och flexibilitet. Alla detaljer bör vara noggrant stipulerade.

Det är viktigt att lyfta fram arrendeområdets avgränsning, syftet med avtalet samt andra omständigheter gällande battericontainers, transformatorstationer och vätgasstationer.

– Det finns bolag som aktivt söker efter battericontainers. Om någon arrenderar mark för en container som lagrar energi och den används för att tanka personbilar så kan det uppstå en ganska stor trafik, och om detta sker bredvid ens hus måste detta beaktas i ersättningen, påminner Mörn.

Miljökonsekvensbedömning behövs sällan när solkraftsparker anläggs. Förekomst av natur och djurliv som kräver skydd, anläggningens inverkan på landskapet och kulturmiljön samt förekomst av exploateringsbara naturresurser bör ändå utredas.

– Försäkringar och ansvar för exempelvis miljöskador måste framgå i avtalet. Mark som övergår i energiproduktion omfattas också av fastighetsskatt både för mark och byggnader. Och så bör man se till att indexvillkor finns inskrivna i avtalet.

Återställningen skall också inga i avtalet

Överlåtelse av området under avtalstiden är något som också bör framgå i avtalet. Arrendetagaren skall även ha tillräckliga säkerheter för att kunna återställa marken efter att arrendetiden löpt ut.

– Vi brukar rekommendera att bolagen återställer mark fullständigt till jord- och skogsbruksändamål. Frågor gällande huruvida kabeldragning och vägar också skall återställas bör tas i beaktande.

Mörn poängterar att det är viktigt för alla markägare att vara alerta eftersom energibolagen ständigt sonderar efter mera mark speciellt i de soliga södra delarna av landet.

– Finland har ju bundit sig till att bli kolneutralt och det här är den snabbaste vägen att nå målen.

FOTNOT: SLC har gjort upp ett modellavtal för solkraftsparker som kan laddas ner här (kräver medlemsinloggning): slc.fi/nyheter/2023/modellavtal-for-markarrende-for-solkraftspark