Jordbruk

Pengar för Ålands krisstöd
blir över i landskapets kassa

Totalt 138 åländska odlare har sökt det åländska krisstödet på grund av förra sommarens torka.

Växtskyddsinspektör Annika Hollsten har räknat ut att de som sökt arealstöd har rätt att få minst 342.381 euro enligt de fastställda normerna. Pengarna kan dock betalas ut först sedan EU slutligt godkänt det åländska stödpaketet.

– Vi hoppas att vi kan betala ut stödet i slutet av maj, säger Hollsten.

Landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå räknar ändå med att det slutliga stödbeloppet kommer att stiga sedan några odlare har kompletterat sina ansökningar.

Men eftersom det totala arealstödet som lagtinget godkände var 465.000 euro kan det bli så att närmare 120.000 euro av beviljade stödpengarna inte kommer odlarna till godo.

– Vi kan inte höja ersättningsbeloppen utöver de normsummor som vi redan tidigare anmälde till EU-kommssionen för notifiering. I så fall skulle vi bli tvungna att ta om hela processen från början, förklarar Högman.

Måste avvakta statliga stödet

Totalt innehåller det åländska stödpaketet om 660.000 euro. Men där ingår exempelvis pengar för skördeskadelån som inge odlare sökte, så också av dessa stödpengar kommer en del att bli kvar i landskapets kassa.

Däremot får odlare som importerat foder till Åland möjlighet att söka transportstöd för sina merkostnader. Högman räknar med att transportstödet snart kan annonseras ut så att ansökningstiden går ut i mitten av maj.

Eftersom åländska odlare också kunde söka det riksomfattande krisstödet kan alla åländska stöd enligt Högman inte betalas ut innan man vet hur mycket pengar enskilda odlare får av det statliga stödet.

– Allting hänger ihop,  påpekar landskapsagronomen.