Jordbruk EU Globalt Marknad

Parlamentet kritiserar
avtalet med Mercosur

Det färdiga frihandelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur möter motstånd i EU-parlamentet. En växande skara parlamentariker vill skydda det europeiska jordbruket mot jordbruksimport. Skarp kritik riktas också mot skövlingen av regnskogar i Brasilien.

Parlamentets jordbruksutskott var långt ifrån övertygat då utskottet nyligen behandlade frågan. Många parlamentariker känner sig förbigångna i processen då avtalet förhandlades fram av kommissionen.

Den konservativa EPP-gruppens jordbruksexpert, tysken Herbert Dorfmann, befarar att avtalet blir dåligt ur jordbrukssynpunkt. Det finns redan för mycket socker och nötkött på marknaden, vilket pressar prisnivån, lyder kritiken.

En del av utskottet befarar att EU-produktionen av strategiska jordbruksprodukter kommer att pressas hårt av konkurrensen från Sydamerika. De gröna kritiserar Brasiliens kompromisslösa linje som avvisar inblandning i landets inre angelägenheter.

EU-kommissionen bemödade sig om att försvara avtalet. John Clarke vid kommissionens generaldirektorat för jordbruk informerade om fördelarna. Förhandlarna har lyckats skydda produkter som socker, fågel- och nötkött samt etanol från en omedelbar avreglering.

Kommissionen hänvisade också till en skyddsklausul som gör det möjligt för EU att omedelbart införa skyddstullar på produkter i situationer där de hotar att översvämma marknaden.

Clarke framhöll också att hälften av de avtalade kontingenterna på 99.000 ton nötkött består av fruset kött som belastar EU-producenterna i mindre utsträckning. En importtull på 7,5 procent håller också kvoterna i schack, förklarade han.

Avtalet föreskriver dessutom att de importerade produkterna måste uppfylla EU-standarden. I gengäld har Mercosur godkänt 350 europeiska ursprungsbeteckningar, vilket är ett stort framsteg, tillade Clarke.

För att träda i kraft måste Mercosuravtalet godkännas av EU-parlamentet. Avtalet måste också ratificeras av alla medlemsländer. Hela processen väntas dröja fram till slutet av 2020. Utgången är oviss.

Det österrikiska parlamentets EU-utskott förkastade nyligen avtalet i en omröstning. I praktiken kan Österrike fälla hela avtalet. Irland och Frankrike har också intagit en kritisk hållning. Dessutom har Luxemburg förklarat sin avsikt att lägga mercosuravtalet på is.