Morby2 Mars24 Nvk
Så fort snön smultit väntar Anna Alm på att se om spelten, enkornsvetet och vallarna klarat vintern. Så småningom påbörjas sådden av vete och havre.
Tema

På Mörby gård ger ekoproduktion
ekonomisk självständighet

Sedan 11 år tillbaka driver Anna Alm familjens ekologiska gård Mörby i Raseborg. Produktionen är inriktad på spannmål och nötkött som säljs i gårdsbutiken. Eftersom spannmålet även mals i egen kvarn är Alms inflytande över produktionskedjan långtgående, vilken ger verksamheten flexibilitet i svåra tider.

Mörby gård ligger invid Pojoviken i Raseborg, och har drivits av familjen Alm sedan år 1701. I snart 30 år har gården varit specialiserad på ekologisk nötkötts- och spannmålsproduktion, och sedan 2013 är det Anna Alm som driver stället.

– Det var mina föräldrar som gjorde ekoavtal 1995, så jag har egentligen aldrig upplevat något annat. Idag odlar vi 80 hektar åker som kompletteras av skogsägor på 250 hektar. Och så har vi 25 dikor. För ett år sedan flyttade min fru hit från München och idag driver vi gården tillsammans.

Vi står ute på en ännu stelfrusen åker och blickar ut över det vackert kuperande landskapet som sträcker sig ner mot havet. Vädret är mulet, men iskristallerna i träden och den kvarliggande snön upplivar vyn med ett blåaktigt sken.

Anna Alm sparkar i marken.

– Kanske inte den bästa terrängen för högintensivt jordbruk. Men just därför väl lämpat för ekologisk produktion som dessutom ger oss stor flexibilitet som odlare.

Kulturlandskapet bakom det ekologiska tankesättet

Då vi väl slagit oss ner inomhus förklarar Alm hur hennes föräldrar sadlade om till ekologisk produktion i och med EU-inträdet 1995.

– Då den europeiska marknaden öppnades upp tänkte mina föräldrar att spannmålsproduktion i ett kuperat skärgårdslandskap knappast räcker till för att konkurrera med de stora aktörerna på kontinenten. Vi hade redan betande djur och en gårdsbutik, så ekologiskt passade bra för oss.

Idag är halva åkerarealen sådd i vall med klöver och lusern. Ibland sår Alm även in cikoria för att utöka mångfalden. Vallen sås in under havre, vilket betyder att havren blir en dominerande gröda på gården. Utöver detta växer det även vete och spelt på åkrarna.

– Själv började jag odla enkornsvete för sex år sedan eftersom det är roligt att odla kulturspannmål som är lite annorlunda och utmanar bulken. Spelten och enkornet innebär givetvis bortfall från vetearealen så hur vi sår beror på hur mycket vete vi behöver för kvarnen. Av samma orsak har jag också beslutat att köpa in korn och råg från andra odlare eftersom det blir irrationellt att odla sex olika spannmålslag på 40 hektar.

Mörbys 25 dikor betar delvis på de 12 hektar av vårdbiotoper som ligger längs havsstranden, och nötkreaturen slaktas årligen. Under fjolåret lanserades även en ny köttprodukt i form av oxkött från kastrerade tjurar som får bli över två år gamla.

– Vi började egentligen kastrera tjurarna för att kunna låta dem gå ut på bete också andra året med flocken och slippa ha djur i rastgårdar. Men det verkar dessutom som om marmoreringen i köttet blir bättre, vilket givetvis gläder alla köttvänner.

Anna Alm Mars24 Nvk
På Mörby gård har ekoproduktionen fortgått i snart 30 år. Anna Alm tog över släktgården 2013 och driver den idag tillsammans med sin fru. Spannmålet förädlas i egen kvarn varefter slutprodukten säljs i gårdsbutiken.

Hela produktionskedjan i bondens händer

Sedan några år tillbaka är också kvarnen i Svartå en del av Mörby gård. Eftersom både spannmålsprodukterna och köttet långtgående säljs i gårdsbutiken ligger därmed produktionskedjan så gott som helt i Alms händer.

– Lönsamheten är ju utmanande för tillfället, speciellt på ekosidan. Upp- och nedgångar i efterfrågan påverkar ändå inte oss lika mycket eftersom vi kan bestämma hur och när vi säljer. Men då måste man också ibland jobba mera för att få sina produkter sålda.

I fjol lyckades försäljningen rätt så bra, men enligt Alm har konkurrensen inom den ekologiska produktionen ökat sedan hon tog över gården. Eftersom det råder en viss osäkerhet inom branschen måste bonden vara mera på hugget än tidigare.

– Bara för att man förädlar och säljer själv blir det inte alltid billigare eftersom det kostar att sälja. Men man får en insikt i en produkts värde då man exempelvis förstår hur komplicerat det är att producera vitt vetemjöl och hur absurt det är att vanligt mjöl är så billigt att köpa.

Enligt Alm fanns det för ett knappt årtionde sedan ännu en hajp kring ekologisk produktion som gick hand i hand med en ökande efterfrågan. Trots att attityden förblivit positiv syns en nedgång i konsumtionen.

– Ekologisk mat är ju ofta dyrare, men idag råder också ett samhällsklimat där konsumenterna uppmanas att hålla i sina pengar eftersom allting är eller uppfattas vara för dyrt. Personligen tycker jag ändå att det går att äta ekologiskt förmånligt om man ändrar sina matvanor, men många är ju ovilliga att göra det.

I slutändan är det konsumenterna som avgör marknadens svängningar, och Alm ser det som viktigt att produktionen på Mörby delvis är frikopplad från dessa svängningar. Lagerutrymmena på gården och kvarnen är dessutom rymliga i förhållande till odlingsarealen, vilket skapar trygghet.

– Nu när priset på ekospannmål är ganska dåligt så har vi exempelvis möjlighet att hålla kvar våra havreförråd och vänta på bättre priser.

Det ekologiska odlandet har en spetsfunktion

Trots att Mörby är rätt så härdat mot skarpa svängningar dras den ekologiska branschen med lönsamhetsproblem. Samtidigt har det geopolitiska läget lett till att satsningar på cirkulär ekonomi och försörjningsberedskap uppfattas som allt viktigare även på den konventionella sidan.

– Här måste man fundera på huruvida hela jordbruket med tiden kommer att klassificeras som ekologiskt eller om ekocertifieringen skall bli strängare.

Enligt Alm är det senare alternativet att föredra eftersom den ekologiska produktionen innehar en tydlig roll som vägvisare.

– Den ekologiska produktionen utgör något av en spetsfunktion som utmanar det vanliga jordbruket. Vi skall inte räkna med att alla bör odla och konsumera ekologiskt.

Alm poängterar att det även inom den ekologiska produktionen är illa om alla gårdar försöker sig på liknande lösningar. Trots att det är givande för bonden att få träffa konsumenterna skulle det uppstå hållbarhetsproblem om exempelvis alla konsumenter personligen körde ut till gårdarna för att handla.

– Reko är förstås ett bra system som delvis också löser det här problemet, och det är bra att vissa gårdar har direkt försäljning. Men lika viktigt är det att andra specialiserar sig på att producera extra fin bulkvara och får ett bättre pris den vägen. Gårdar bygger upp ett förtroende bland sina kunder på olika sätt, och det är något vi alla vinner på.

Morby Mars24 Nvk
Nötköttsproduktionen omfattar 25 dikor som fortfarande får rum i den gamla ladugården från 1800-talet. Under den varma årstiden betar de på strandängarna intill gården.

Ekologiskt odlande ger självständighet

Snön och isen täcker ännu marken på Mörby gård. Men så småningom blir vårbruket aktuellt.

– Det har ju varit en ganska ordentlig vinter, och tjälen är viktig för att luckra upp våra lerjordar. Det är också helt bra med mulet väder så att snön får smälta småningom – och så skulle det inte skada med lite blötsnö och smälta bort resten av snön. Sedan skulle det få torka upp jämt och fint, säger Alm önskefullt.

När snön smälter gäller det att bege sig ut på åkern för att se om spelten, enkornet och vallarna överlevt vintern. Beroende på vårvädret kan sedan sådden inledas. 

– Vi försöker alltid låta jorden bli ordentligt varm och om möjligt ytharva. Sen sår vi vete och därefter havre med vall. Havremängden varierar enligt hur mycket areal vi vill så in i vallen.

Enligt Alm är variationen stor mellan åkrarna. På kort sikt gäller det därmed främst att bolla med mängden utsäde och hur djupt man sår för att nå optimala skördar – förutsatt att vädret så tillåter.

Alm poängterar att fördelen med ekologisk odling är att odlaren slipper köpa in dyra gödsel- och bekämpningsmedel. Trots att skörden oftast blir mindre blir kostnaderna även lägre eftersom priserna oftast är bättre, medan beroendet på andra aktörer minskar.

– I det långa loppet är det alltid en fördel att vara mångsidig – att ha flera ben att stå på. Både när det gäller vad man producerar och hur man säljer det man producerar. Då man är flexibel kan heller ingen utomstående komma och strypa ens inkomster.