Getfarm 1
Av mjölken från de här varelserna blir det delikat ost och glass.
Jordbruk Livet på landet

Ost och glass av mjölk
från egna getter
blev Lužkovs livsstil

På Hõbeda getfarm i Estland producerar paret Kersti och Georg Lužkov förstklassig getost och glass av getmjölk. För några år sedan valde de två att försöka hitta en ny livsstil i stället för hektiska lönejobb.
Kersti och Georg Lužkov beslöt för ett antal år sedan att flytta ut på landet. De hittade ett bostadshus och en mindre landyta som hört till den tidigare Hõbeda herrgård i byn med samma namn.

– Det var ändå lite krävande med pendlande in till Tallinn så gott som dagligen och långa arbetsdagar, säger Georg som är ingenjör till utbildningen.

Kersti jobbade fulltid som laborant.

– Vi började fundera på om vi kunde ändra livsstil och i stället göra något här ute i anslutning till gården.

De kom så småningom fram till att pröva på ett eget ysteri med mjölk från egna getter.

– Inför 2015 genomförde vi därför en grundlig renovering av den tidigare ladugården här intill.

Getfarm 4
Den tidigare ladugården grundrenoverades 2015. Nu finns här getter, mjölkningsstation och ysteri.

Skaffade getter efter renoveringen

Ladugården har i övrigt också fungerat som svinhus. Det finns även en liten mejeribyggnad i anslutning till fastigheten.

Det slutade i alla fall med en renovering av ladugården och investeringar för sammanlagt cirka 100.000 euro.

– Tack och lov fanns det redan tillgång till rinnande vatten sedan tidigare, det sparade oss för en del kostnader.

Under året 2015 skaffade de tolv hongetter av svensk lantras som de lät betäcka och på den vägen är de.

– Så numera är jag getfarmare på heltid, medan min fru Kersti fortfarande jobbar som deltidsanställd, berättar Georg.

Lite senare skaffade gården utrustning för ysteri och därefter glassmaskin, elspis, kylskåp och våg. Det fick de ett mindre investeringsbidrag under det estniska landsbygdsutvecklingsprogrammet för, cirka 3.500 euro.

Getfarm 2
Getterna är sociala djur och de tycker också om att röra på sig.

Ost och glass

Huvudprodukterna på gården är ostar, som kryddats med exempelvis kummin, vitlök eller chili samt glass med tillsats av bland annat havtorn. De här produkterna förädlar paret helt och hållet på gården. Produkterna har god åtgång och efterfrågan är stigande.

För närvarande har gården 35 mjölkande hongetter, men det har varit år där besättningen har varit uppe i hela 80 killingar.

– Det var det första året vi hade getter, vi var inte förberedda på att alla hongetterna skulle bli dräktiga och det är vanligt att de får ett par killingar på en gång. Det blev en arbetsdryg period.

Numera säljer gården ut livdjur av besättningen om det kommer en säsong med många getter, de som inte tas i produktion eller säljs som livdjur går till slakt på hösten. Största delen av kropparna säljs till en korvtillverkare.

Till gården hör ett tiotal hektar användbara ängar, av dessa är fyra hektar betesmarker runt ladugården, där getterna har permanent bete.

Gården får EU:s grundstöd på sammanlagt ett tusental euro per år.

Gården måste köpa hö för vintern av andra gårdar. Hittills har det funnits att köpa enligt behov, fastän det torra fjolåret innebar fler utmaningar än vanligt. Gården köper också foderhavre och mineraltillskott.

– Därutöver får killingarna pulvermjölk via en automat, säger Georg.

Getfarm 3
Hõbeda getfarms mjölkningsstation.

Separeras efter tio dagar

Killingarna separeras från modergeten när de är 10 dagar gamla. Det tar i övrigt inte länge att mjölka en get.

Gården är försedd med rörmjölkningssystem, och en mjölkning av hela besättningen är genomförd på ungefär halvannan timme.

Mjölkmängden per mjölkning är 55 liter från hela besättningen, alltså per dag 110 liter. Mjölken pastöriseras vid 64 grader och ystningen pågår 4 dagar i veckan.

Mängden producerad ost är kring 350 kilo per år, och glassen som närmast är säsongvara blir kring 50 kilo.

Getfarm 7
Nästa år ska jag och min hustru Kersti utvärdera var vi står och besluta om vi fortsätter, säger Georg Lužkov.

Allmänheten är intresserad

Gården säljer både till grannar och till kunder som kommer körande ut samt till några butiker och restauranger, bland annat i Tallinn.

– Så nu kör jag in till Tallinn med leveranser ungefär en gång i veckan, berättar Georg.

Efterfrågan är god och intresse finns bland allmänheten.

– Vi deltar i ett evenemang med öppna gårdar, och senaste gång vi genomförde det fick vi besök av ungefär 2.000 gäster. Till och med getterna som annars är väldigt sociala, blev så småningom trötta på att umgås.


Getfarm 5
Trots att tillverkningen av ost och glass inte har pågått särskilt länge, har farmen redan hunnit få några erkännanden.

Vasslen sprids i huvudsak på åkern.

Vargar lär finnas i regionen men gården har veterligen inte ännu haft besök. Däremot har en björn varit i närheten en gång men det hände ingenting.

Regelverket och kontrollen finns i bakgrunden, men de går enligt Georg att leva med. En livsmedelskontrollant kommer två gånger per år på besök.

– Därtill måste vi utföra ett laboratorieprov en gång per månad. Det provet tar min fru Kersti hand om.

Kan ge mjölk i flera år

En get är könsmogen redan efter några månader, men det går ungefär ett halvt år från en nyfödd killing till den första betäckningen. Efter fem månaders dräktighet föds killingar.

– Vi försöker styra födslarna till vår och höst, säger Georg.

En get kan ge mjölk i flera år efter att ha fött sin killing.

Hur man bär sig åt, hur man håller getter, har paret lärt sig genom att gå på kurser och fråga råd av grannarna. Det mest utmanande året var det första då det kom så mycket killingar som de var helt oförberedda på.

Hittills har paret inte ångrat sitt beslut.

– Jag saknar åtminstone inte att jobba inne i Tallinn, säger Georg. Men till nästa år ska vi gå igenom allt som hänt och utvärdera var vi står. Det blir avgörande för om vi fortsätter och i så fall hur.

Getfarm 6
Jag saknar inte jobbet i Tallinn, säger Georg Lužkov, tidigare ingenjör, numera getfarmare i byn Hõbeda en timmes körsel öster om Tallinn.