Lpx 177382
Vete är en eftertraktad vara på de globala marknaderna. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Oro över skördeutsikterna
har pressat upp priset på vete

Reviderade skördeprognoser har slagit ned som en bomb på spannmålsmarknaderna världen över. Den amerikanska Wasde-rapporten har sänkt förväntningarna på den globala skörden och priserna stiger. Vete blev plötsligt en mycket eftertraktad vara.

Månadsrapporten Wasde, prognoser från franska Stratégie Grain och växande oro för kvalitetsproblem laddade upp marknaderna med en veritabel turboeffekt. Vetefuturerna på Euronext i Paris hoppade över 250 euro-strecket på kuppen.

Båda rapporterna varnar för negativa försörjningsbalanser på såväl världsmarknaderna som i EU. Kvalitetsproblem och knappa marknader i viktiga EU-länder skapade oro och drev upp priserna.

Det amerikanska jordbruksministeriet USDA sänkte förra veckan sin prognos för den globala veteproduktionen 2021/22. Enligt de senaste beräkningarna minskar skördeförväntningarna med 15,5 miljoner ton, till endast 776,9 miljoner ton.

Wasde-rapporten drar samtidigt ned prognosen för den globala vetekonsumtionen med 4,2 miljoner ton, till 786,7 miljoner ton, men underskottet är ett faktum. Produktionen hinner inte fatt konsumtionen. Det är ont om vete.

Slutbestånden beräknas krympa med 12,6 miljoner ton vete till 279,1 miljoner ton. På årsbasis minskar lagren med nästan 10 miljoner ton. Följaktligen steg vetepriset senaste fredag på den franska terminbörsen Matif med 8,75 euro, till 254 euro per ton.

Hetta och torka har sänkt utsikterna för veteskörden i Kanada med 7,5 miljoner ton, till 24 miljoner ton. Wasde beräknar årets ryska veteskörd till 72,5 miljoner ton, vilket är en minskning med 12,5 miljoner ton. Skördebortfall väntas också i USA och Australien.

De förhållandevis starka förlusterna i Ryssland förklarar Wasde-författarna med regionala skador på höstvetet. Vårvetet har lyckats bättre, men kompenserar inte bortfallet. Frosten hade på många håll förorsakat totalskador.

EU-prognosen håller ännu måttet

Skördebortfallet kan reducera den ryska exporten med 3,5 miljoner ton på årsbasis. Beträffande Ryssland är USDA mer pessimistisk än de ryska prognosmakarna Sovecon och Ikar, som kalkylerar med veteskördar mellan 76,4 och 77 miljoner ton.

De ryska spannmålsexportörerna har häftigt kritiserat Wasde-rapportens utsikter för den ryska veteskörden. Enligt exportörerna sprider USA-ministeriet ”ogrundade och hysteriska” rapporter. Ryska Prozerno utgår fortfarande från 77 miljoner ton vete.

För EU:s veteproduktion räknar Wasde inte med några större överraskningar. Skördeprognosen har justerats upp minimalt till 136,6 miljoner ton. Betydligt mer pessimistisk är franska Stratégie Grains.

I den senaste månadsrapporten sänkte det franska prognosinstitutet Strategic Grains sin uppskattning av veteskörden i EU-27 med 1,5 miljoner ton, till 131,5 miljoner ton. De franska statistikerna hänvisar till en dålig sommar på flera håll i Europa.

Fuktigt väder och ihållande regn under skördesäsongen har medfört problem i Frankrike och Tyskland. Höga temperaturer i juni hämmade grödornas utveckling i Polen och norra Europa, skriver Stratégie Grains.

Det franska institutet har höjt prognosen för EU:s potentiella veteexport med 1,7 miljoner ton till 32,7 miljoner ton, trots risken att kvaliteten kanske inte blir den bästa möjliga. Exporten väntas löpa ändå. Det råder helt enkelt brist på vete, resonerar Stratégie Grain.

Enligt EU-kommissionen hade EU fram till den åttonde augusti exporterat 1,8 miljoner ton vete. Därav härstammar 446.000 ton från Frankrike, 709.000 ton från Rumänien och 70.000 ton från Tyskland.

Efterfrågan på korn höjer exportpriserna

Stratégie Grain påminner dessutom om att foderkorn just nu är en efterfrågad vara på marknaderna. Prognosen för EU-produktionen har sänkts med 2 miljoner ton till 53,0 miljoner ton sedan juli.

Hetta och torka har gått särskilt hårt åt den kanadensiska kornodlingen. Kanada är världens viktigaste exportör av korn. Den felslagna kornskörden i Kanada har resulterat i ett kännbart underskott på världsmarknaden.

Viktiga producenter av djurfoder försöker enligt uppgift kompensera bristen på foderkorn med majs, men det har inte dämpat efterfrågan på korn. Sedan medlet av juli har exporten av europeiskt foderkorn fortsatt att öka, uppger tyska Agrarheute.

Enligt EU-kommissionen hade EU fram till den åttonde augusti exporterat 1,4 miljoner ton korn. Därav härstammar 565.000 ton från Frankrike, 628.000 ton från Rumänien och 160.000 ton från Tyskland.