Oooptima4
Mycket är på gång i utbildningsväg vid Optima Lannäslund. Maria Wirtanen (till vänster) Maria Sirén lyfter bland annat fram ett nytt kompetensområde för ungas grundexamen inom lantbruksbranschen. För vuxna studerande har vi också ett mycket brett utbud, säger de.
Jordbruk Tema

Optima Lannäslund introducerar
nytt kompetensområde

För unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund har det hittills funnit två kompetensområden – landsbygdsföretagare och djurskötare. Men till hösten när det nya läsåret börjar breddas grundexamen med kompetensområdet för lantbruksteknologi.

– Det är fråga om ett helt nytt kompetensområde och vi är mycket glada över att vi från och med hösten kan erbjuda lantbruksteknologi vid sidan av de tidigare områdena landsbygdsföretagare och djurskötare, säger Maria Sirén, teamledare för Optima Lannäslund.

Orsaken är näringslivets ökade behov av kunniga mekaniker. Optima har ett nära samarbete med näringslivet i regionen och eftersträvar att tillgodose behovet på arbetsmarknaden.

– Vi har länge erbjudit examensdelar i verkstaden, men nu breddar vi utbudet. Det beror dels på att intresset bland unga för verkstadsuppgifter är stort, men också för att regionens näringsliv efterfrågar kunniga mekaniker. Vårt mål är alltid att vara flexibla och erbjuda utbildning som efterfrågas, förklarar Sirén.

Unikt samarbete med Elho

Under det här läsåret har Optima Lannäslund också fördjupat samarbetet med näringslivet och specifikt med maskintillverkaren Elho i Pedersöre. Samarbetet gäller för andra årets studerande som genomför LIA, inlärning i arbetet, vid Elho.

– Vi testar det här upplägget nu som är unikt. I samarbete med Elho har vi lagt upp olika uppgifter som motsvarar examensgrunderna. Totalt har de tre veckor praktik på Elho och därefter utför de sina yrkesprov på plats, säger Sirén.

Det unika samarbetet är ett test för att se hur väl yrkesutbildningen och näringslivet kan samarbeta.

– Efter vintern kommer vi att utvärdera hur det gick och se vad studerandena och Elho tycker. Vi är också öppna för att testa liknande samarbeten kring LIA med andra företag i regionen.

Vilka är fördelarna med ett dylikt upplägg?

– För studerandena är det en chans att bekanta sig med en arbetsplats och företaget får visa upp sin verksamhet för potentiella blivande kunder eller arbetstagare. Våra studerande har också fått lära sig att samarbeta för att ta sig dit och vad det innebär i praktiken att arbeta. För oss är det också lättare att planera undervisningen så fördelarna är många, säger Sirén.

Oooptima1
Lukas Nyholm studerar andra året till landsbygdsföretagare vid Optima Lannäslund i Jakobstad. Bredvid honom Felicia Sjöstrand som utexamineras som djurskötare. Nästa år tillkommer kompetensområdet lantbruksteknologi för unga som siktar på en grundexamen inom lantbruksbranschen.

En av de som snart ska till Elho på LIA är Lukas Nyholm, som studerar andra året till landsbygdsföretagare.

– Jag studerar till landsbygdsföretagare och kommer på sikt troligen att börja arbeta på gården hemma där vi har svinproduktion. Men jag har också ett intresse för maskiner och att skruva så det blir säkerligen lärorikt att få göra praktiken på Elho. Att kunna serva maskiner är ett måste inom lantbruket i dag, säger han.

Felicia Sjöstrand från Kristinestad har djurskötare som kompetensområde. Trots att hon inte har vuxit på en jordbruksgård har hon alltid haft ett stort intresse för djur och i synnerhet hästar.

– Jag skulle gärna jobba inom hästnäringen och här har jag lärt mig mycket om hästar. I framtiden hoppas jag få jobba med djur och det kan också hända jag väljer att studera vidare till agrolog, berättar hon.

Utbildningar för vuxna

Det finns möjlighet att som vuxen avlägga grundexamen inom lantbruksbranschen, generationsväxlingsstudier via läroavtal eller utbildningsavtal. Utbildningen är via flerformsstudier och studieformen beror på den studerande och arbetsplatsen. Samtliga kompetensområden är möjliga.

– Examen byggs då upp enligt lantgårdens inriktning. Man kan även studera kompletterande examensdelar om man byter inriktning på gårdens verksamhet. Studier startas ännu under våren 2020, berättar Maria Wirtanen, lärare och arbetslivskoordinator vid Optima Lannäslund.

Optima Lannäslund kommer också att erbjuda lantbruksteknologi som kompetensområde på yrkesexamensnivå, det vill säga utbildning som riktar sig till personer med minst fem års arbetserfarenhet från branschen.

– Utbildningen blir på läroavtal, men någon marknadsföring har vi inte gjort ännu och den erbjuds tidigast på hösten, säger Wirtanen.

Enligt Wirtanen planeras också en yrkesexamen för driftledare som startar i januari 2021. Den kommer att ha inriktning på produktionsdjursskötsel. Optima Lannäslund har tidigare ordnat yrkesexamen för driftledare och som bäst går 32 personer den utbildningen.

– Den här utbildningsnivån för vuxna lämpar sig utmärkt för sådana som fördjupar sina kunskaper och utvecklar sitt företag. Fokus är på verksamheten som helhet på en gård och kunskaper inom bland annat ekonomi och management.

Wirtanen lyfter också fram nya examensdelar inom grundexamen- och yrkesexamen inom lantbruksbranschen – hästen i företagsverksamheten med två olika grader av fördjupning, som är lokalt valda examensdelar med innehåll som baserar sig på behovet från arbetslivet och vars innehåll har uppstått i dialog med arbetslivets representanter.

– Här kommer vi att fokusera på hästen som en viktig del av företagets verksamhet, något som blivit vanligt att ha vid sidan av jordbruket. Den utbildningen startar i mars och vi har i dagsläget cirka tolv deltagare så det finns plats för några fler, berättar Wirtanen.