26 51647328126 2E2B11Df01 O
FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för svåra följder om klimatmötet misslyckas. Foto: UNFCCC/COP26
Jordbruk Skogsbruk Globalt

Omkring hundra länder
stöder initiativet mot metan

Tillsammans med omkring hundra andra länder undertecknade Finland på tisdagen den så kallade Glasgow-deklarationen på FN:s klimatmöte. Länderna förbinder sig att minska metanutsläppen och stoppa avskogningen fram till 2030.

Finlands president Sauli Niinistö uttryckte förhoppningen att konferensen markerar en vändpunkt då skogarna placeras i fokus. Det gäller att finna lösningar på den kris som förorsakas av klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald.

Niinistö tog vara på tillfället för att informera om Finlands skogspolitik. Han påpekade att 75 procent av Finlands yta är täckt av skog. Skogarna är ett livsvillkor som har haft en avgörande betydelse för Finlands ekonomiska och sociala utveckling.

Han underströk att Finlands skogstillgångar ständigt ökar. Den årliga skogstillväxten har mer än fördubblats sedan 1950-talet. I Finland planteras årligen 150 miljoner träd. Under ett årtionde innebär detta mer än en miljard träd.

Niinistö uttryckte förhoppningen att konferensen markerar en tidpunkt då skogarna ställs i fokus. Det gäller att finna goda lösningar på den kris som förorsakas av klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald.

Det är inte lätt att styra världsekonomin i en skogspositiv riktning men Finlands exempel visar att det är möjligt. Vi är redo att dela med oss av vår expertis. Det det lönar sig alltid att investera i skogarna, underströk Niinistö.

Metanutsläppen står i fokus på mötet

Finland stöder EU:s och USA:s initiativ om metan som siktar på att minska metanutsläppen med 30 procent fram till 2030. Metan är den växthusgas som orsakar mest klimatförändring efter koldioxid.

Finlands nationella utsläpp av metan har minskat med mer än 40 procent sedan 1990 och trenden fortsätter åtminstone fram till 2030. I Finland förorsakar avfall, jordbruk och energiproduktion mest metanutsläpp.

Omkring hundra stats- och regeringschefer backar upp EU:s och USA:s initiativ att sänka metanutsläppen. Detta steg kommer att få omedelbar verkan på klimatförändringen, kommenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

En grupp länder som står för hälften av de globala metanutsläppen och representerar 70 procent av världsekonomin ställer sig bakom initiativet. Till denna grupp hör Tyskland, Frankrike, Kanada, Israel och Japan.

Indien, Kina, Ryssland och Australien håller sig utanför. Enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är de utlovade klimatskyddsinsatserna ännu otillräckliga för att avvärja en katastrof. Han uppmanade de samlade politikerna i Glasgow att anstränga sig mer.

”Vi gräver vår egen grav”, varnade Guterres vid öppningsceremonin med dussintals stats- och regeringschefer. Regeringarna måste sluta att subventionera fossila bränslen och sätta ett pris på emissionerna, vädjade han.