Oljehampa 1 A Webben
Jan Stjernberg på Vessö i Borgå odlar oljehampa. Han tycker att växten är intressant som odlingsgröda. Vissa arbetsmoment är ändå mer utmanande jämfört med andra odlingsgrödor, till exempel tröskningen.
Jordbruk Tema

Oljehampa
– en ovanligare odlingsgröda

Oljehampa är en ovanlig odlingsgröda i Finland. En jordbrukare som ändå odlar den är Jan Stjernberg på Vessö i Borgå.

Jan Stjernberg är kanske någonting av en särskilt intresserad växtodlare. Han odlar en massa olika grödor på gården och en av de mer ovanliga är oljehampa. Oljehampan odlas på kontrakt för Trans Farm Oy i Riihimäki, som i huvudsak förädlar kummin vilket Stjernberg också odlar.

– Det är intressant att odla oljehampa och visst har man ju fått lära sig en del nytt. Jag tycker det är intressant att ha flera olika grödor i odling och en mångsidig växtföljd är också viktig i sig.

Växt med pålrot

Det är också Trans Farm som förmedlar utsädet och står för odlingsrådgivningen.

– Rådgivningen har varit nyttig och den har behövts. På Trans Fram är det i synnerhet Jyrki Leppälä som kommit med goda råd, han är också odlare själv, säger Stjernberg.

Oljehampa är en ettårig så kallad kärlväxt med pålrot. Oljehampan växer snabbt och producerar en omfattande växtmassa. Marknadsvärdet finns ändå i dess fröproduktion. Oljehampan har en väldigt stark, på något sätt nästan hypnotiserande doft. THC-halten (tetrahydrocannabinol) i sorten som odlas är ändå väldigt låg, lägre än 0,2 procent.

– Om man vistas längre stunder inne i beståndet kan man få lätt huvudvärk, säger Stjernberg.

Oljehampa 2 B Webben
Oljehampan blir väldigt hög, omkring 1,5 meter. Ungefär en månad efter sådd börjar oljehampan blomma och i september är den skördemogen. Den går att tröska med en vanlig skakartröska.
Oljehampa 3 Webben
Oljehampan producerar en fröskörd på 500–1200 kilo per hektar. Av fröna görs i regel olja eller olika krossprodukter, men Stjernbergs oljehampa blir utsäde. Han odlar på kontrakt och skörden går till Trans Farm Oy i Riihimäki.

Närmare 2 meter hög

Oljehampan kan bli 1,5–2 meter hög. Man sår den i maj i varm och fuktig jord och den gror på en vecka. Den är inte heller känslig för frost. Ungefär en månad efter sådd börjar oljehampan blomma och i september är den skördemogen. Den går att tröska med en vanlig skakartröska.

– Det överlägset mest utmanande skedet med odlingen är tröskningen. Hampan lindar sig kring haspeln men också kring övriga axlar och stag som den kommer åt. Alltid nu som då måste man stanna och putsa såväl skärbordet som på olika ställen inne i själva tröskan ordentligt för att sedan kunna fortsätta, säger han.

Oljehampan trivs bäst på bördiga mulljordar. Den producerar en fröskörd på 500–1200 kilo per hektar. Den har också ett bra förfruktsvärde. Hampa är glutenfri och lämpar sig därför också om man som odlare vill ha en helt glutenfri växtföljd. Av oljehampa görs i regel olja eller olika krossprodukter, men av Stjernbergs oljehampa blir det utsäde.

Oljehampa räknas som proteingröda och har samma stöd som oljeväxter. Det produktionskopplade stödet på AB- och C-områdena är sjuttio euro per hektar. Den sort av oljehampa som odlas mest i Finland är Finola, förädlad för nordiska förhållanden. Jan Stjernberg kommer att fortsätta odla oljehampa.

– Jag fortsätter i varje fall tillsvidare. Det är en växt som gror fort och relativt lätt. Den är inte heller kräsen med frost så man kan etablera den tidigt. För mig passar den bra in i växtföljden, avslutar han.