Atria Kauhajoki Leikkaamo 6 22087
ÖSP-styrelsen konstaterar att högre producentpriser är ett måste eftersom kostnaderna och kraven på djurvälfärd har ökat jämfört med andra länder. Bland annat har kostnaderna för att upprätthålla en salmonellafri produktion mångdubblats. FOTO: Atria
Jordbruk Marknad

ÖSP kräver högre priser
i brev till Atria

Den dåliga lönsamheten inom i synnerhet svinnäringen har gjort situationen ohållbar för många producenter. Nu kräver ÖSP högre priser i ett brev adresserat till Atrias högsta ledning.

ÖSP:s styrelse är oroat över den österbottniska köttproduktionen i allmänhet och svinnäringen i synnerhet. Många svinproducenter har slutat på grund av dålig lönsamhet och för att vända den negativa trenden måste producentpriserna höjas.

Det konstaterar förbundsstyrelsen i ett brev som den här veckan skickats till Atrias högsta ledning – till vd Juha Grön, ordförande Seppo Paavola samt bolagets styrelse.

I brevet lyfter ÖSP fram att högre producentpriser är avgörande för näringens framtid, speciellt när osäkerheten kring fortsättningen för stöden till den enmagade sektorn är stor.

Situationen är allvarlig

Att förbundet vidtar en dylik åtgärd händer inte ofta, vilket understryker situationens allvar, konstaterar Jonny Kronqvist, ordförande för ÖSP:s köttutskott.

– Vanligen sköts kontakten till våra bolag via våra förtroendevalda. Men under hösten och vintern har oron från fältet blivit så påtaglig att vi måste vidta åtgärder och försöka påverka på det här viset, förklarar han.

I brevet konstaterar styrelsen att högre producentpriser är ett måste eftersom kostnaderna och kraven på djurvälfärd har ökat jämfört med andra länder. Bland annat har kostnaderna för att upprätthålla en salmonellafri produktion mångdubblats, skriver man.

Samtidigt har den globala efterfrågan på griskött bidragit till att världsmarknadspriserna har stigit. Men den stora efterfrågan har inte kännbart påverkat de finländska köttpriserna.

– Som det är nu ligger producentpriserna på griskött i Finland tiotals cent under de europeiska när vi i själva verket bör ha högre priser här med tanke på det nordliga läget. Samtidigt är Atrias export av griskött till Kina lönsam, men trots det rör inte priserna på sig här. Det är en logik vi inte får att ihop, säger Kronqvist.

Skälig inkomst grunden för investeringar

I brevet konstaterar styrelsen också att högre producentpriser skulle innebära att den inhemska produktionen tryggas och att intresset för näringen öka. En skälig inkomst är också grunden för att trygga framtida investeringar. 

– Det som är tydligt nu är att många unga som vill satsa på näringen inte vågar göra det, eftersom kalkylerna visar på minus. Det betyder att produktionen på sikt går ner och vi vill inte att Finland går i Sveriges fotspår där den egna produktionen av griskött är nere i femtio procent. Finland ska vara självförsörjande på griskött, säger Kronqvist.

Nu är det upp till bevis för Atria som enligt förbundsstyrelsen måste höja priserna för att visa att bolaget tror på den inhemska köttproduktionen. Det är också viktigt för visa att bolaget inte följer utvecklingen på den europeiska marknaden bara när priserna sänks – utan också höjs.

– Vi tror att brevet gör skillnad. Genom det kan vi få alla – också tjänstemännen inom Atria – att se allvaret och än en gång uppmärksammas på den prekära situation som råder. Vi förväntar oss att Atria vidtar åtgärder för näringen klarar inte en så här dålig lönsamhet på sikt, säger Kronqvist.

Brevet är undertecknat av ÖSP:s ordförande Tomas Långgård och verksamhetsledare Susanne West.