SLC

ÖSP intresserat av medlemmar
som jobbar för samma syfte

Att ha företag med som stödande medlemsföretag är positivt för ÖSP. Det säger förbundets verksamhetsledare Susanne West.

– Då får de via sin plats i fullmäktige ett forum för att informera förbundet om vad som är aktuellt inom deras bransch och samtidigt får de själva aktuell information om den politiska intressebevakningen. Från tidigare har vi ingen stödande medlem som är verksam inom potatisnäringen så därför är det extra roligt att vi nu har fått med oss JEPO, säger West.

Är ÖSP intresserat av fler företag som är ägda av producenterna?

– En förening är summan av sina medlemmar och det är naturligtvis alltid intressant att få fler medlemmar som vill jobba för vårt syfte. Sen ställer stadgarna sina krav och det är till exempel begränsat hur många platser i fullmäktige som kan innehas av stödande medlemmar. Vi tar ställning till alla ansökningar om medlemskap i förbundet individuellt och förstås utgående från vad stadgarna föreskriver. Lokalavdelningarna har också stödande medlemmar så alla är inte stödande medlemmar direkt i förbundet utan många är med i en lokalavdelning.

Kan vilket företag som helst ansöka om att bli stödande medlemsföretag?

– I princip ja, om företaget kan förväntas främja förbundets syfte som stadgarna uttrycker det. Det är förbundsstyrelsen som bedömer om det här kriteriet uppfylls. Motsvarande formuleringar finns i lokalavdelningarnas stadgar då det gäller deras stödande medlemmar.

Läs också: ÖSP fick nytt stödande medlemsföretag i JEPO