Jepo1 Dec23 Ct
Från och med i år är JEPO stödande medlemsföretag i ÖSP. JEPO:s styrelseordförande Sören Lawast (till höger) och vd Markus Jussila ser det som positivt. Som medlem är vi involverade i processen, säger de.
SLC

ÖSP fick nytt stödande
medlemsföretag i JEPO

Sedan många år tillbaka har ÖSP ett antal stödande medlemsföretag. På senaste höstmötet blev det klart att listan utökas med ett till när JEPO godkändes. Vi ser många fördelar med att vara medlem, säger företagets styrelseordförande Sören Lawast.

Närpes Grönsaker, Österbottens Kött, Osuuskunta Maitosuomi, Dava Foods (Närpes äggpackeri) och Oravais Rökeri har i många år varit så kallade stödande medlemsföretag i ÖSP. På förbundets höstmöte i december godkändes JEPO som ett nytt.

– Från ÖSP:s lokalavdelningar här i nejden har det länge efterfrågats varför JEPO inte kan gå med som stödande medlemsföretag. Det fanns alltså ett önskemål från våra odlare att gå med och nu kom vi äntligen till skott, säger Sören Lawast, styrelseordförande för JEPO.

Till skillnad från de övriga medlemsföretagen är JEPO inte ett andelslag, utan ett aktiebolag. Men företaget ägs av av potatisodlare, både aktiva och pensionerade.

– JEPO, eller Jeppo Potatis, är ett gammalt bolag som fyller 48 år i år. Huvuddelen av aktieägarna är kontraktsodlare, varav de flesta fortfarande aktiva odlare, så JEPO har en stark anknytning till odlarna. Vi är inte ett andelslag, men bolagsformen var inte ett hinder, säger Lawast.

Får bättre insikt

Han ser flera fördelar att som företag vara medlem i ÖSP. Genom medlemskapet kommer JEPO och odlarna att få bättre insikt i förbundets verksamhet, aktuella frågor och intressebevakningen.

– Är man med så är man involverad. Så tänker jag. ÖSP kan beskrivas som böndernas fackförening och förhoppningsvis kan vi genom medlemskapet lyfta frågor som är viktiga för potatisnäringen och kanske också komma med olika önskemål, säger Lawast.

Han får medhåll av JEPO:s vd Markus Jussila.

– Står man utanför har vi inte möjlighet att lyfta ärenden som står oss nära, men det blir troligen lättare att göra det nu. Vi får en direktkontakt till ÖSP, säger han.

I takt med att andelen jordbrukare blir färre, minskar också företag och organisationer som har insyn i primärnäringarna. Därför anser Jussila att det är viktigt att aktiva inom jordbrukssektorn organiserar sig.

– I dag finns det inte många aktörer som driver jordbrukarnas och också livsmedelsproducenternas talan. Därför är det bra att det finns organisationer som ÖSP, SLC och MTK som försvarar våra intressen. Därför ser jag det som viktigt att man så långt som möjligt får ihop den jordiska delen under samma paraply och därför ser jag det positivt att JEPO nu är stödande medlemsföretag, säger han.

JEPO är också med i PAYR, som är potatisbranschens gemensamma organ med Markus Jussila som ordförande.

– PAYR är potatisbranschens enda gemensamma organ där vi också är med och lyfter frågor och sprider positiva budskap om potatisen. Men genom medlemskapet i ÖSP har vi nu en till kanal att göra det, säger han.

Får en plats i fullmäktige

Som stödande medlemsföretag får JEPO en plats i ÖSP:s fullmäktige och den platsen tillfaller Sören Lawast. Han har sedan tidigare goda kontakter till både ÖSP och är sedan många år medlem i SLC:s potatisutskott, där branschens frågor och utmaningar dryftas kontinuerligt.

Vilka frågor vill han vara med och påverka i fullmäktige, som sammanträder två gånger per år?

– I stort handlar det för mig om att bonden också ska leva, även potatisodlarna. I dag ska allt säljas till lägsta möjliga pris och det innebär oftast att vi som producerar maten får minst. Jag tycker ÖSP:s slogan ”Varför får den som gör mest minst?” är beskrivande. Lönsamheten för jordbrukarna är mycket viktig, säger han.

Lawast anser att producentorganisationerna har en mycket viktig uppgift i att försvara lantbrukets frågor. Men ofta handlar intressebevakningen om ett arbete i kulisserna och där resultaten inte är synliga.

– Ofta handlar arbetet om att avvärja dåliga beslut till att inte bli så dåliga. Intressebevakning är en svår uppgift. Jag hör kanske till dem som vill se mindre snack och mer verkstad och en hårdare agenda. Men jag är också medveten om utmaningarna och att det är svårt att påverka, säger han.

JEPO är verksamt i Jeppo i Nykarleby och är ett företag som satsar på enbart förädlade produkter. De viktigaste kunderna hittas inom HoReCa-branschen och offentliga storkök.

– Vår potatis är den mest ätna i Finland och går man ut och äter lunch är sannolikheten stor att det är JEPO:s potatis som det bjuds på. Det gäller många restauranger och inom den offentliga sektorn. Vi säljer också våra produkter till färdig mat som säljs i butiker, berättar Jussila.

Tar emot 25-26 miljoner kilo

JEPO, som i fjol hade en omsättning på 12 miljoner euro, tar årligen emot 25-26 miljoner kilo potatis av de över fyrtio kontraktsodlarna. De finns huvudsakligen i närområdet, men också i de södra delarna av Österbotten och i andra delar av landet.

Den kontrakterade arealen uppgår till cirka 650 hektar.

– Fjolåret var produktionsmässigt ett rekordår för JEPO. Vi ökade produktionsvolymen med över 20 procent och det beror främst på ökad efterfrågan och att vi har duktiga odlare och bra produkter. Vi är också en pålitlig partner som alltid har produkter att leverera. Just nu har vi full kapacitet i vår fabrik, berättar han.

Till förädlade produkter hör olika kokta som till exempel strimlor, tärningar, skivor, bitar, portionspotatis, ugnspotatis, småpotatis och tärnad potatis. En orsak till den kraftiga volymökningen i fjol hittas inom restaurangbranschen.

– Kokt potatis i olika former underlättar arbetet inom restaurangen som har brist på arbetskraft. Svinnet blir också mindre med att använda våra förädlade produkter, förklarar Jussila.

Läs också: ÖSP intresserat av medlemmar som jobbar för samma syfte