Grimme1 Dec23 Ct
I december höll Grimme och GR Service öppet hus. En maskin som visades upp som en nyhet då var en 12-radig sockerbetssåmaskin av märket Grimme Matrix. Det fina med maskinen är att den sår i rad och man kan ställa in avståndet steglöst från hytten, säger försäljaren Roland Rosenback.
Maskin & teknik

Trehundra odlare besökte
Grimmes Öppet hus

Varje år brukar Grimme och GR Service ordna Öppet hus i Skaftung. En omtyckt mässa som lockar hundratals potatis- och sockerbetsodlare. Vi når många odlare, säger försäljaren Roland Rosenback.

Gemenskap, några nyheter i maskinväg, kaffe, läsk och god korv. Det är vad som varje år lockar hundratals potatis- och sockerbetsodlare att komma till Skaftung i Kristinestad när Grimme och GR Service ordnar öppet hus vid sitt verksamhetsställe.

– Den här gången har vi haft ungefär 300 besökare. Vi lockar odlare från Tyrnävä i norr till Merimasku i söder och från områden in i landet, och den stora uppslutningen är ett bevis för att det är en omtyckt mässa, säger Roland Rosenback, försäljare för Grimme.

Han beskriver det ekonomiska läget för odlarna som utmanande, speciellt för de potatisodlare som inte fick upp potatisen den här säsongen.

– I de norra delarna av Österbotten lyckades upptagningen bäst, men i Sydösterbotten och Kalajoki var det många som fick lämna kvar en stor del av skörden. Speciellt stärkelseodlarna i Lappo och Kauhava drabbades mycket hårt och med tanke på gödslingskostnaderna är det mycket tufft för dem, konstaterar Rosenback.

För Grimme hör potatisodlarna till den största kundskaran, men på senare år har sockerbetsodlarna vuxit i antal. Intresset för sockerbetsodling är på stigande, speciellt i Österbotten, och det gläder Rosenback.

– Sockerbetsodlingen har medvind och är även en gröda som har rätt bra lönsamhet. Det märker vi av för intresset för köp av maskiner har ökat. Det är många som ringer och funderar och oftast handlar det om begagnade upptagare. Nya upptagare är för dyra med tanke på den korta säsongen, säger han.

Grimme3 Dec23 Ct
En annan nyhet på Grimme och GR Services öppet hus var den nya tvåradiga upptagare EVO 260 med en tank på sex ton. Det nya med den här modellen är att den har hydraulisk drivning på mattorna, vilket gör att hastigheten utgår från farten.

Viktigt få fler sockerbetsodlare

Sockerbetor odlas bara i länder där det finns fabriker så globalt är den sektorn mindre för Grimme.

– Men det är positivt att intresset för sockerbetor ökar här och det är också viktigt för Sucros fabrik att det blir fler odlare så att man kan utnyttja kapaciteten till fullo. Det finns ännu utrymme för större odlingsareal, konstaterar han.

Det som möjliggjort en satsning på sockerbetor är att inte alla nya odlare behöver investera i maskiner. Vanligen är det entreprenörer som går samman och investerar och säljer sånings- och upptagningstjänster.

På mässan i Skaftung fanns en nyhet som riktar sig främst till maskinentreprenörer – en 12-radig sockerbetssåmaskin av märket Grimme Matrix.

– Det är en ny maskin som visas upp för första gången i Finland. Det fina med maskinen är att den sår i rad och man kan ställa in avståndet steglöst från hytten. Det systemet är enastående, förklarar Rosenback.

Isobusstyrningen gör också att sådden blir exakt.

– Det blir inte dubbelsått tack vare den tekniken och kilar är inget problem. Den har också ett kontrollsystem som säger till när tanken är tom. Vi har stora förhoppningar på den här maskinen och med tolv rader borde man så cirka tre hektar i timmen.

Rosenback understryker att trots utmaningar för potatisodlarna finns det framtidstro, framför allt bland större gårdar med 50-100 hektar.

– Gårdar som står inför en generationsväxling och nya krafter tar vid har intresse av investeringar. Så framtidstro finns inom potatissektorn och vi har också upplevt en större offertförfrågan jämfört med i fjol. Det är troligen tecken på att många måste förnya maskinparken efter flera år med låg investeringstakt, säger han.

Grimme6 Dec23 Ct
När Grimme och GR Service ordnar öppet hus i Skaftung brukar det komma många besökare. Så var fallet också i december när ungefär 300 odlare från olika delar av landet kom för att träffas, diskutera och kolla in nyheter.

Viktigt med investeringar

Att det sker investeringar är viktigt för vilken bransch som helst.

– För att utvecklingen ska fortsätta måste det ske investeringar. Och intresset visar att det finns en tro på framtiden, men det är ändå tydligt att kunderna verkligen tänker innan de slår till. Det ska funderas ordentligt innan det blir ett köp.

På mässan var det många besökare som tog sig en titt på Grimmes nya tvåradiga upptagare EVO 260 med en tank på sex ton.

– Det nya med den här modellen är att den har hydraulisk drivning på mattorna, vilket gör att hastigheten utgår från farten. Det gör att man kan få ut mer effekt om det är möjligt att höja hastigheten, berättar Rosenback.

Trots att konkurrensen är hård har Grimme klarat sig bra i Finland under senare år. En orsak till det är den pålitliga servicen. I Österbotten kan odlarna vända sig till GR Service i Skaftung.

– Vi är nära våra kunder och för tillfället har vi i Österbotten fyra servicemän som snabbt kan komma ut till kunden. Vi har också partners och servicepersonal på sju olika ställen i Finland så reservdelar och service utförs snabbt oavsett var kunden befinner sig, säger han.