Optima Motet
Optima gör ett bra jobb och studerandena är duktiga, men det finns förbättringar som man gemensamt behöver arbeta för framförde ÖSP vid en diskussionsträff i måndags. FOTO: Fredrik Grannas
Jordbruk SLC

ÖSP diskuterade
praktikperioder med Optima

ÖSP och Optima träffades den 1 november för att diskuterade hur utbildningen fungerar och vad som kan förbättras i skolan och när studerandena är ute på praktik.

Tidigare fanns yrkesteam för yrkesskolorna, när det togs bort för ett antal år sedan blev återkoppling mellan skola och näringsliv betydligt sämre. Nu beslöts att kontakterna mellan Optima och primärnäringarna skall förbättras och att man skall träffas två gånger per år.

På Optimas naturbruksutbildningar har de nu många studerande på ungdomssidan, bara några få platser är lediga. På vuxensidan kommer driftsledarutbildning att starta, studerande kommer från hela västra Finland och närmare 20 har ansökt om plats.

Optima gör ett bra jobb och studerandena är duktiga, men det finns förbättringar som man gemensamt behöver arbeta för. ÖSP förde fram om LIA-perioderna, när de hålls och längden på praktiken. Viktigt att man som LIA-företag har stödet från skolan.

Önskvärt att lärare eller ansvariga från skolan kommer ut till gården oftare än vad det nu görs, dialogen kan förbättras. Från praktikvärdens sida kan det ibland vara oklart vad man kan förvänta sig att en studerande skall kunna, ibland kan kraven vara för höga, man skall minnas att det är en grundutbildning. Hur man skall bedöma en praktikant behöver även noggrannare informeras om från skolan.

Hur långa ska LIA-perioden vara? För att en studerande skall komma in i gårdens arbete och rutiner föreslår ÖSP att LIA-perioderna kunde vara längre än nu, ett förslag på fyra veckors perioder kunde vara en kompromiss.

På frågan om det finns tillräckligt med LIA-företag svarade Optima att det behövs fler företag, speciellt gårdar med djur. På växtodlingssidan är situationen bättre.

ÖSP har i flera år premierat ett LIA-företag på förbundets höstmöte, ifjol var det uppehåll på grund av Coronan. Frågan om premieringen har sin plats och om det skall fortsätta svarade Optima att det är viktigt att duktiga LIA-företag premieras för sitt arbeta att ta emot studeranden.

Fredrik Grannas
fredrik.grannas@slc.fi