Ogongympa 1 Webben
Liggande på köksgolvet demonstrerar Gunilla Mattsson ögongympan, som helst ska göras med hjälp av en pappersstrut. När man sitter framför en TV- eller dataskärm blir ögonen väldigt snabbt spända och ögongympan kan mjuka upp hela kroppen från nacken till vaderna, förklarar Jane Forsström, som lär ut hur man med enkla övningar kan minska spänningar i kroppen och öka det fysiska och psykiska välbefinnandet.
Tema

Ögongympan får Gunilla
att må bättre

Gunilla Mattsson, 47, i Eckerö på Åland börjar genast på morgonen sin träning för att må bättre med gymnastik för ögonen medan hon ännu ligger kvar i sängen! Och det är ingalunda enbart ett trick.

– Ögonträningen har stor effekt för musklerna från nacken ända ner till vristerna, förklarar Jane Forsström, 41, som lärt ut knepet enligt Neurolizes nyskapande metoder.

– En jätteeffektiv övning och mycket enkel om man håller sig till några få detaljer, kommenterar Gunilla.

En annan enkel och effektiv metod för att minska spänningen i hårda muskler är att helt enkelt bara klappa sig själv med handflatorna på exempelvis mage, lår vader eller andra ömmande kroppsdelar. Sen ska man röra på musklerna som man klappat på för att väcka dem till liv.

– Klappningarna brukar jag göra i källaren för att inte störa den övriga familjen, skrattar Gunilla.

Tillsammans med maken John Mattsson odlar hon ekologisk potatis, morötter, rödbetor och blomkål. Gunilla sköter försäljning och administration för andelslaget Odlarringen, som levererar ekogrönsaker till butiker och storkök runt om på Åland.

Passar alla åldrar

Neurolize-metodiken som Jane Forsström tillämpar handlar om att förbättra samspelet mellan hjärnan och kroppens muskler eftersom ”allting hänger ihop med allting”.

Gunilla gillar metoden eftersom det handlar om ”enkla övningar som inte tar så mycket tid och ändå ger bra effekt”.

– Tack vare övningarna som man själv kan göra på egen hand får man mera rörlighet och blir mjukare i kroppen. Och när musklerna blir mjukare känner man sig också mindre stressad.

Dessutom tycker Gunilla att det är roliga övningar.

– Väldigt viktigt att man tycker att det är roligt att träna för annars blir det inte lika ofta. Här handlar det dessutom om lugna rörelser som passar alla åldrar.

Hjälper kroppens eget immunförsvar

Men det handlar inte bara om bättre kontakt mellan ”hjärnkontoret” och kroppen för att få musklerna att fungera bättre.

Det finns också en särskild ”lymfgympa”, som sätter igång flödet i hela kroppen och därmed också får igång det viktiga lymfflödet. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens immunförsvar. Det är ett filter som renar lymfan från skadliga ämnen och försvarar kroppen mot bakterier och andra mikroorganismer.

– Det är förstås ytterst viktigt att man inte får stopp i kroppens slamsugning, betonar Jane Forsström.

Hon har själv svart bälte i kampsporten taekwondo, vilket betyder att hon nått den högsta nivån och speciellt har intresserat sig för precision i rörelserna.

Ogongympa 2 Webben
Gunilla Mattsson visar hur man genom att klappa med handflatorna på magen kan få igång blodflödet i den viktiga bålen för att minska smärtan från spända och ömmande muskler.

Fungerar bäst på hemmaplan

Tidigare jobbade Jane som personlig tränare på ett träningsgym, men nu har hon en egen klinik nära Mariehamn. Även under ”coronaåret” har hon dessutom dragit flera träningsgrupper runt om på fasta Åland.

Förutom att det är miljömässigt bra att enbart kursledaren i stället för att många träningsadepter åker flera tiotals kilometer fram och tillbaka fungerar träningen också mycket bättre när kursdeltagarna befinner sig på ”hemmaplan”.

– Fast Åland är litet och avstånden korta är det ändå skönare för deltagarna att slippa köra längre sträckor. Och när man är mer avslappnad får träningen betydligt bättre effekt, säger Jane.

Trots att hon hade fått sitt svarta bälte i taekwondo redan innan hon kom i kontakt med Neurolize-metodiken har hon nu blivit både starkare och smidigare.

– Min erfarenhet efter flera år som etablerad personlig tränare är att de verktyg som lärdes ut inte räcker till. Man måste först få musklerna att bli mjuka och rörliga. Annars kommer man inte vidare till högre nivåer.

Felsökningsguide och enkla övningar

En mycket bra sak med Janes kurser är enligt Gunilla Mattsson ett kompendium som i ord och bild beskriver ”24 fantastiska övningar för en rörligare kropp”. Många övningar görs helt utan hjälpmedel.

– Det tar inte mer än femton minuter att göra alla övningar i en följd när man fått vanan inne. Men det går lika bra att när som helst under dagens göra enskilda övningar som bara tar en halv eller en minut, tipsar Jane.

Kompendiet innehåller också en ”felsökningsguide” som tipsar om att börja just med ögonen som Gunilla brukar göra.

Med guiden som en ”första hjälp” kan man också kolla nackspänning och problem med axlar, höfter, ryggen, knän och fötter och få en bra uppfattning om vad som behöver tränas.

Inom Neurolize-företaget har Jane Forsström lyckats göra metodiken mera lättanvänd för bredare grupper medan hennes partner ständigt utvecklar och förfinar exakta behandlingsmetoder.

Ogongympa 3 C Webben
Jane Forsström visar hur man gör ögongympan med hjälp av en pappersstrut och samtidigt med handen täcker för det andra ögat. FOTO: Neurolize

Ögongympan motverkar stress

Ögongympan är enligt Neurolize-metodiken den allra första övningen att ta in i sin vardag för den som vill slippa spänningar i kroppen. Den beskrivs som ”en kanonövning” för exempelvis stel nacke och stumma vader och rekommenderas särskilt för dem som sitter mycket framför datorn. Då blir ögonen stela, vilket påverkar spänningsgraden i hela kroppen. Avslappnade ögon är grunden för att stänga av kroppens stressystem.
Den enda utrustning som behövs är en pappersstrut eller ett annat objekt som exempelvis en penna eller bara tumnageln.
Utförande:
- Ligg på rygg och täck över ena ögat. Titta genom struten eller fokusera på objektet med det andra ögat. För långsamt (cirka tre sekunder) struten/objektet uppåt-bakåt och följ fokuserat med ögat samtidigt som du andas in. Gör sedan samma rörelse nedåt-framåt samtidigt som du andas ut. Upprepa sedan med den andra ögat.
- Ju oftare övningen görs desto snabbare släpper spänningarna. Det viktigaste under övningen är att ögat alltid fokuserar noggrant på objektet.
- Allra bäst är att göra övningen genast på morgonen innan man stiger upp för att få en avslappnad dag.