Dsc 0305
Nyländska lantbruksföretagare samlades till LPA:s Må bra-dag på Sannäs gård i Borgå förra veckan.
Jordbruk

Nytta och nöje på lantbrukarnas
Må bra-dag i Borgå

Hej, hur har du det? När ställde du senast den frågan till en kollega eller granne?

Bondens jobb är ofta ensamt och det är lätt hänt att problemen samlas på hög.

– Bli inte ensam med dina tankar, råder Susann Rabb på Ta hand om bonden-nätverket.

Genom projektet har hon kommit i kontakt med många lantbrukare som tampas med en bred palett av utmaningar. Projektet erbjuder olika slags stödtjänster, som psykologer, terapeuter eller rådgivare. Hon vet att behovet är stort men hon önskar att tröskeln att ta kontakt skulle bli ännu lägre.

Susann Rabb vet vid det här laget att personer i kris ändå känner att det lättar att berätta – ofta just till en utomstående som lyssnar och ställer de frågor man själv inte tänkt på.

– När man är mitt inne i kris är det lätt att tänka negativa tankar och svårare att se alternativa lösningar, säger Rabb.

Hon var en av talarna på LPA:s Må bra- dag för lantbruksföretagare på Sannäs gård i Borgå förra veckan.

Dsc 0315
Märta Strömberg-Nygård och Susann Rabb jobbar på olika sätt med frågor som handlar om lantbruksföretagares välbefinnande. De hoppas att lantbrukarna ska ha låg tröskel att ta kontakt.

Ingrip i tid

Lantbrukare från hela Nyland samlades för att få tips och råd i frågor som rör välbefinnandet, men också eventuella krissituationer. Dessutom är Må bra-dagarna ypperliga möjligheter att ta en paus från vardagen, träffa kolleger och umgås under trevliga omständigheter.

Men ibland är vardagen väldigt långt från just trevliga omständigheter. När krisen är nära finns det oftast hjälp att få bara man vet var man ska söka. Det allra bästa är att söka hjälp innan det gått för långt.

Märta Strömberg-Nygård, sakkunnig på Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA, påminner om att det finns rehabilitering som syftar till att hjälpa lantbruksföretagaren att orka längre i arbetslivet.

LPA och FPA samarbetar också kring planering av förebyggande rehabilitering och det lönar sig att vara i kontakt med dem eller läsa på webbsidorna om de alternativ som erbjuds. Det visar sig att regler för när man kan bli kompenserad för rehabilitering av olika slag är en djungel så en personlig kontakt till LPA-ombudsmannen kan vara en god idé.

Det finns kurser som är planerade specifikt för lantbrukare som behöver rehabilitering. Till exempel ordnas det svenskspråkig Kiila-rehabilitering på Härmä Rehab & Spa i Kauhava i Österbotten för den som har en sjukdom eller skada som påverkar arbetsförmågan. För Kiila-kurserna krävs läkarutlåtande.

Dsc 0330
Liljendalbonden Kettil Fredriksson har sagt adjö till kuddorna men har istället mer tid för musiken.

Livet är inte bara arbete

För att understryka vikten av balans mellan arbete och nöje varvades föreläsningarna på Sannäs gård med goda måltider och underhållning.

Liljendalbonden Kettil Fredriksson stod för countrytoner med munspel, gitarr och sång till publikens höga nöje. Borgåregissören Klaus Härö delade frikostigt med sig av insikter han samlat på sig under åren i arbetslivet.

Det som började med hybris över att ha kommit in på filmskolan och ett jag-centrerat universum utvecklades med hjälp av livets hårda skola till ödmjukhet, samarbetsvilja och respekt för andras arbete.

– Att göra film är ett samarbete där regissören är byggmästaren som jobbar tillsammans med väldigt många andra experter.

En film byggs upp av författare, regissör, skådespelare, filmfotografer, klippare, producenter och många andra. Allas expertkunskap behövs för att resultatet ska bli bra. Regissörens uppgift är att guida alla dessa experter i samma riktning.

Dsc 0324
Filmregissören Klaus Härö underhöll publiken med tänkvärda berättelser från sitt eget liv som filmskapare.

Just nu pågår arbetet med filmen Aldrig ensam som kommer ut nästa höst. Den handlar om de åtta judar som år 1942 utvisades från Finland till koncentrationslägret i Auschwitz. Det är en nationell skamfläck som inte lämnat Klaus Härö i fred.

Nu blir den film i hans regi – men med hjälp av många olika byggstenar och yrkeskunniga personer.

Härö passar också på att visa sin uppskattning för publikens yrkeskunskap.

– Det jag vet om jordbruk kan sammanfattas på en och en halv minut, men jag har jättestor uppskattning för det jobb ni gör. När jag som filmskapare gör efterrätten är det ni som gör varmrätten. Tack.

Ta hand om bonden/Susann Rabb kan nås på tfn 050-3319056 eller e-post: susann.rabb@mela.fi