Jordbruk Skogsbruk

Nytt projekt vid Novia
ska utreda läkemedelsrester
i våra vattendrag

Yrkeshögskolan Novia har inlett ett projekt som ska kartlägga förekomsten av läkemedelsrester i vattendragen i Västnyland. Projektet undersöker också hur läkemedlen växelverkar med nya vedbaserade hydrogeler.

Projektet leds av specialforskarna FD Otto Långvik och FD Jonna Engström-Öst vid forskarkollegiet inom bioekonomi vid Yrkeshögskolan Novia. Novias forskare kommer att samarbeta med forskare vid Åbo Akademi och med företaget CH-Bioforce Oy.

Forskarna kommer också att se på hur snabbt läkemedel ackumuleras i plankton. Den långsiktiga målsättningen med projektet är att minska mängden kemikalier i omgivningen. Meningen är att nya vedbaserade material ska kunna avlägsna läkemedel och kemikalier ur omgivningen.

Under projektets första del kommer man att fokusera på att uppnå en detaljerad analys av förekomsten och bioackumuleringen av läkemedel både i ytvatten och i planktonpopulationer i de västnyländska vattendragen. Plankton- och vattenproverna kommer att tas i Svartån och Pojoviken. I det följande delmomentet kommer forskarna att utveckla, framställa och utvärdera nya material, hydrogeler, som selektivt kan absorbera organiska molekyler, som exempelvis läkemedelsrester, ur yt- och avfallsvatten.

Projektteamet strävar också till att ta fram nya kompositmaterial av hemicellulosa och lignin som kombinerar materialens goda egenskaper. De nya biomaterialen kan användas vid vattenrening, men också andra användningsområden undersöks. Forskare har redan visat att vissa hydrogeler kan användas för att avlägsna exempelvis tungmetaller samt oorganiska och joniska föroreningar från kommunala eller industriella avfallsvatten.

Svenska kulturfonden har beviljat projektet 19.000 euro. Projektet inleddes i april 2019 och beräknas pågå fram till maj 2020.