Dsc 0136
Det är redan nu utmanande för jaktlag och jaktföreningar att klara av avskjutningen för beviljade hjortlicenser. FOTO: Anna Kujala
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Nytt projekt
startar inom viltsektorn

Novia tillsammans med många samarbetspartner har beviljats finansiering för projektet Välmående av vilt.

Viktiga samarbetspartner i projektet är Finlands viltcentral, Svenska handelshögskolan och Brahea. Verksamhetsområdet är vidsträckt: Nyland, Egentliga Finland, Satakunda och Tavastland. En kraftig och växande hjortstam förekommer inom projektets verksamhetsområde. Projektet inleds nu och pågår under 3 år.

Under kommande 10 år förväntas hjortstammen på detta område växa kraftigt. Det är redan nu utmanande för jaktlag och jaktföreningar att klara av avskjutningen för beviljade hjortlicenser.

Inom projektet kommer man att välja jaktlag eller jaktföreningar, som representerar hela verksamhetsområdet, för pilotverksamhet. Man skall under pilotverksamheten utveckla verktyg och modeller som möjliggör ökande avskjutning också genom att sälja jaktupplevelser.

Med ökad avskjutning kommer tillgången på viltkött att öka på marknaden. Projektet skall jobba med att utveckla modeller för hur okontrollerat viltkött kan säljas av jaktlagen och -föreningarna till vidareförädlare och restauranger. En ökande viltstam kan också erbjuda goda möjligheter för viltturism, som kan ge tilläggsinkomster för landsbygdsföretagare.

Verkstäder kring styckning och hygienisk kötthantering kommer att ordnas inom ramen för projektet. Mera omfattande kurser kring produktutveckling, köttkvalitet, förädling av viltkött till olika produkter, torkning och rökning av viltkött kommer också att arrangeras.

FOTNOT: Närmare information om projektet Välmående av vilt: MARIANNE.FRED@NOVIA.FI