Jordbruk Skogsbruk

Aktuella kurser och studier inom Novia

Som bäst pågår ansökan till en högre yrkeshögskoleutbildning, Master of Natural Resources, vid Novia. Ansökningstiden pågår till 23.1. Utbildningen vid Novia motsvarar en magistersexamen, som man inom naturbruk bl.a. kan avlägga vid Helsingfors universitet.

Skogsbruksingenjörs- och agrologutbildningen vid Novia motsvarar kandidatnivåns utbildningar vid universiteten. Om man har yrkeshögskoleexamen som agrolog, skogsbruksingenjör eller hortonom och tre års arbetserfarenhet har man behörighet att söka till magistersstudier vid Novia.

Omfattningen på studierna är 60 studiepoäng. Hälften av studiepoängen fås genom ett utvecklingsprojekt i form av ett slutarbete och 30 studiepoäng består av kurser. Magistersstudierna genomförs som flerformsstudier. Ingående kurser inleds med några närstudiedagar, men en stor del av utbildningen sker på distans över nätet.

Utbildningen ordnas nu för tredje gången vid Novia och genomförs på engelska.

Kurs i naturturism och viltbruk

En kurs i naturturism och viltbruk kommer att ordnas inom ramen för öppna yrkeshögskolan vid Novia under mars och april våren 2019. Kursen med 5 studiepoängs omfattning ordnas som flerformsstudier.

Föreläsningar hålls kvällstid med möjlighet till deltagande på distans. Studiebesök ordnas i huvudsak på lördagar. En studieresa till Sverige ordnas under två vardagar.

Kursen ordnas i form av en kurs inom öppna yrkeshögskolesystemet och ansökan görs under tiden 23.1-15.2.2019.

GEA till skogsbruksingenjörs- och agrologstudier

Den gemensamma ansökan till skogsbruksingenjörs- och agrologstudier pågår denna vår 20.3-3.4. Ansökan följer denna gång samma modell som förra året. En del av studenterna antas direkt på basen av studentbetygen.

Studenter kan också få en del av antagningspoängen med att delta i ett urvalsprov. För sökande från andra stadiets yrkesutbildningar fås alla poäng i ansökan ännu denna vår från urvalsprovet. Urvalsprovet ordnas den 5 juni i Ekenäs och i Vasa. Ett prov i matematik och ett prov i kommunikation ingår i urvalsförhöret.

För provet i kommunikation publiceras ett förhandsmaterial på nätet i början av ansökningstiden. Förhandsmaterialet skall tas med till provet i kommunikation, eftersom uppgifterna baserar sig på detta material.

Ändrade system för urvalet kommer att tas i bruk våren 2020. Allt flera kommer i fortsättningen att kunna antas direkt på basen av betyg från gymnasiet eller andra stadiets yrkesutbildningar. Minst 51 procent av studerande bör i fortsättningen antas betygsbaserat. Troligen kommer denna procent att bli betydligt högre.

Inga branschspecifika urvalsprov kommer mera att ordnas 2020. Då skall alla delta i ett gemensamt urvalsprov via nätet. Provet bör utföras vid den yrkeshögskola man söker till i första hand. En del av provfrågorna kommer att vara valbara med frågor anpassade till branschen, som ansökan gäller.

Ökat utbud av distansstudier

Redan nu finns det mera möjligheter än förr till distansstudier, ifall man vill studera till skogsbruksingenjör eller agrolog. Det finns numera ett gemensamt e-amk system för alla yrkeshögskolor i Finland. I detta nu finns 380 virtuella kurser tillgängliga i e-amk för alla yrkeshögskolestuderande. Kurserna är grupperade ämnesvis. Kursutbudet inom naturbruk är tyvärr ännu begränsat. För de flesta kurser är kursspråket finska eller engelska.

Novia deltar i ett projekt med namnet ”digitalisaatiolla luonnonvarat biotalouteen”. Förkortningen DLB-projektet används allmänt. Inom ramen för detta projekt byggs virtuella kurser upp specifikt för naturbruksstuderande. Romi Rancken har fungerat som Novias representant i DLB-projektet.

Under hösten 2018 har de två första kurserna genomförts, en kurs inom bioenergi och en GIS-kurs, som Rancken fungerat som ansvarig lärare för. Kurserna omfattar i regel 5 studiepoäng. Våren 2019 ordnar Rancken en 5 sp:s fortsättningskurs i GIS. En kurs i virkesproduktionens ekonomi pågår också nu.

I fortsättningen kommer man som studerande inom naturbruk allt lättare att kunna delta i föreläsningar på distans med den moderna teknikens hjälp.

Problemet med distansstudier inom naturbruk är att det i väldigt många kurser ingår oerhört viktiga, fältförlagda delar. För dessa studier har Novia cirka 1.000 hektar av Forststyrelsens skogsområden i Raseborg till förfogande som ett värdefullt klassrum.

Västankvarns försöksgård är en viktig resurs inom fältförlagda studier för agrologstuderande. Hur distansstudier skall kunna genomföras också beträffande fältförlagda studieavsnitt har Novia ännu inte hunnit planera och utveckla system för.